Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

3D Street Painting Festival Dijk & Waard

door | 18 mei 2022 | Cultuur, Heerhugowaard, Langedijk, Regio nieuws

Eindelijk is het bijna zo ver, de eerste editie van het 3D Street Painting Festival Dijk & Waard. Eigenlijk zou dit festival in december 2021 al plaatsvinden. Maar door corona moest dit uitgesteld worden naar mei 2022. Van 18 mei t/m 28 mei worden er op verschillende plekken in de gemeente 3D street paintings gemaakt. Ook zullen er talentvolle jongeren uit de regio op 20, 21, 27 en 28 mei optreden.

Start Dijk & Waard Fonds

Het 3D Street Painting Festival Dijk & Waard wordt georganiseerd door Artquake, Maureen Kolhoff Art en het Start Dijk & Waard Fonds om de samenvoeging van gemeente Heerhugowaard en Langedijk, naar de gemeente Dijk & Waard te vieren. Sinds 1 januari 2022 zijn Langedijk en Heerhugowaard samengevoegd tot één gemeente. Inwoners, stichtingen, bedrijven en verenigingen konden hun ideeën indienen voor een feestelijke start van de nieuwe gemeente. Binnen Artquake was al een tijdje het idee voor een 3D Street Painting Festival en door financiële bijdragen van het Start Dijk & Waard fonds, het European Solidarity Corps, Stichting Lief Langedijk en de locaties die gratis hun ruimte ter beschikking stellen, kan dit idee nu uitgevoerd worden.

Wat is een 3D street painting?

Een 3D street painting, ofwel straatschildering is een kunstwerk gemaakt op straat. Meestal gebruikt de kunstenaar pastelkrijtjes, pigmenten of acrylverf. Het leuke van een 3D street

painting is dat het in de openbare ruimte wordt gemaakt en daardoor toegankelijk is voor iedereen. Hierdoor kun je terwijl de kunstenaar bezig is al komen kijken! Bij een 3D street painting wordt de anamorfose techniek gebruikt, waardoor je maar vanuit één punt, het kijkpunt, het kunstwerk op de juiste manier kunt zien. Dit zal met een sticker op de vloer worden aangegeven. De kunstenaars hebben een aantal dagen nodig om het werk te maken, omdat een 3D street painting circa 3 x 6 meter is of zelfs nog groter. Als het kunstwerk af is, kun je als bezoeker zelf op het kunstwerk poseren en als je dan vanuit het juiste kijkpunt een foto maakt, lijkt het net alsof je op het kunstwerk staat en onderdeel van het kunstwerk bent!

 

Programma

Het festival is verdeeld over twee weken en vijf locaties verspreid door de gemeente. Van 18 t/m 21 mei worden er op drie locaties 3D street paintings gemaakt, in winkelcentrum Middenwaard, winkelcentrum Broekerveiling en Profijt meubel. Op 18 mei beginnen de kunstenaars met het opzetten van hun schets. De dagen daarna zullen ze aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat de kunstwerken zaterdag 21 mei in het begin van de middag klaar zijn. Daarna gaan de hekken weg en kun je als bezoeker zelf op de werken gaan poseren! Zeker leuk om tussendoor ook langs te komen en te zien hoe de kunstwerken vorderen en een praatje te maken met de kunstenaars! Om de eerste kunstwerken feestelijk te openen treden er zaterdag 21 mei jonge, lokale muzikanten en dansers op van 11:00 tot 12:30 in winkelcentrum Broekerveiling en van 14:00 tot 15:30 in Middenwaard.

Van 24 t/m 28 mei zullen er op twee locaties 3D street paintings gemaakt, in De Binding en het Gemeentehuis Dijk en Waard. Op dinsdag 24 mei zal er in het gemeentehuis begonnen worden met het opzetten van de schets. Op woensdag 25 mei zal ook in De Binding begonnen worden aan het kunstwerk. Op vrijdagavond 27 mei vieren we van 21:30 tot 23:30 uur de tweede week van het festival met een optreden van dj Britt BL in dorpshuis De Geist in Sint Pancras. Op zaterdag 28 mei zullen de kunstwerken af gemaakt worden en zijn er als afsluiting van11:00 tot 12:30 uur optredens van lokale, jonge dansers en muzikanten in De Binding.

Fotowedstrijd

Het leuke van een 3D street painting is dat je op het werk mag staan. Normaal moet je bij een kunstwerk afstand houden en mag je het niet aanraken. Bij een 3D street painting mag dat juist wel. Aan het festival is een fotowedstrijd gekoppeld omdat de organisatoren heel  benieuwd zijn wat voor creatieve manieren bezoekers verzinnen om op de kunstwerken te poseren. Je kunt meedoen door je foto op social media te plaatsen en #artquake.westfriesland voor Instagram of #artquake voor Facebook te gebruiken. De leukste, meest originele en creatieve foto’s kunnen een t-shirt of sweater van Artquake winnen. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door PDB-reclame uit Heerhugowaard. Zet je foto online vóór 25 juni. De winnaars zullen eind juni bekend gemaakt worden.

 

Feestelijke start van het festival

Vrijdag 20 mei vanaf 21:15 uur vieren we de start van het 3D Street Painting Festival in JC Kompleks in Heerhugowaard. Een avond vol met optredens van aanstormend talent; de danseressen Mayra en Britt, singer/songwiter Myrthe, de band PIXEL. en als afsluiter dj Britt BL

 

Danseres Mayra

Mayra leeft voor dansen. Ze danst al sinds ze op haar benen kan staan. Vanaf haar 5e zit ze op dansles. Ze is begonnen met ballet en is later verder gegaan met onder andere modern, hip hop en de selectiegroep van Balletschool Heerhugowaard. Op dit moment is ze veel bezig met zelf choreografiën maken en die uitvoeren op wedstrijden en optredens die ze aangeboden krijgt. Ze wilt hiermee door bijven gaan en door middel van wedstrijden en optredens steeds beter worden als performer en choreograaf en veel ervaring opdoen om haar passie uit te voeren!

#mayra_smilda

 

Singer / songwriter Myrthe

Myrthe is een 20 jarige singer-songwriter en biologiestudent uit Langedijk/ Wageningen.

Haar inspiratie voor haar zelf geschreven nummers komt uit mooie en lastige dingen die ze om me zich heen ziet. Over sommige ideeën kan ze beter zingen dan praten, met haar eigen nummers als gevolg.

Op haar akoestische gitaar speelt ze gevoelige liedjes met een scherp randje die waarheden uit haar persoonlijke ontwikkeling weerspiegelen.

 

Danseres Britt

Britt zit sinds haar 5e op klassiek ballet. Vanaf haar 9de is ze modern en jazz gaan doen en mocht ze ook in de selectiegroep van Balletschool Heerhugowaard. Inmiddels is ze bekend met de stijlen: klassiek, modern, jazz, (lady) hip hop, tapdance, Afro, salsa en groundwork. Ze vindt het heel leuk om choreografieën te maken en daar dan mee op te treden. Ze heeft al twee keer een prijs gewonnen met De Grote Prijs van het Trinitas College. Daarnaast heeft ze meegedaan met Alkmaars talent,  Zicht op Talent en natuurlijk met Artquake.

 

Band PIXEL.

PIXEL. bestaat uit een groepje vrienden die sinds januari 2022 een poprock band zijn gestart. Met invloeden uit verschillende genres zijn ze lastig in een hokje te plaatsen. Met hun dansbare muziek gecombineerd met harde maar eerlijke teksten en catchy melodieën struinen ze de cafeetjes af in Alkmaar en de omgeving.

#pixeltheband

 

DJ Britt BL

Britt BL is 15 jaar en DJ/Producer in Dance muziek. Ze komt uit Rotterdam en heeft dit jaar voor het eerst meegedaan aan Kunstbende waar ze 2de van Zuid-Holland is geworden!

Ook met het produceren van haar eigen muziek heeft ze veel plezier. Nu heeft ze naast een aantal remixes twee officiële releases uitgebracht en hoopt natuurlijk de komende tijd nog meer uit te brengen! Britt BL draait House.

#brittbl_music

Lokale samenwerkingen

Organisatoren Artquake en Maureen Kolhoff Art willen voor dit festival zo veel mogelijk samenwerken met lokale organisaties. Zo wordt er samengewerkt met de gemeente, JC Kompleks, De Binding, Middenwaard, winkelcenrtrum Broekerveiling, Profijt Meubel, Bibliotheek Kennemerwaard, De Geist en Rodi Media. Daarnaast wordt het drukwerk en de prijzen voor de foto-wedstrijd geleverd door PDB-reclame. Gaat videograaf Zilver Dirks een video van het festival maken en AG Heeremans Photography maakt foto’s, zodat het festival mooi vastgelegd gaat worden. En de jonge muzikanten en dansers die optreden komen allemaal uit de regio, zo willen we lokaal talent de mogelijkheid geven om hun talent te laten zien.

 

Voor meer info over het festival: https://www.art-quake.com/3dstreetpaintingfestivaldijkenwaard kijk en volg het laatste nieuws via Instagram #artquake.westfriesland en Facebook #Artquake

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws