Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

De Burg
Ons Restaurant aan de Dorpsstraat te Noord-Scharwoude herbergt een drietal nostalgische locaties. Onze Koepelzaal, anno 1860, is een feestelijk decor voor uw feest. Een prachtig authentiek koepelplafond en vele art-deco en Jugendstill accenten zijn de blikvangers van deze sfeervolle feestlocatie.A la carte dineren kunt u bij ons in de Langedijker Eetsalon en/of Vlaamse Gelagkamer. Ook hier veel nostalgie met glas in lood, sfeervolle verlichting en unieke spiegel-lambrizering. Iedere zomer is het ook prima vertoeven op ons terras tussen de Wijntapperij en de Traiteur.

 

 

 

 


Ons bedrijf heeft van oudsher een mooie en centrale plek in ons dorp. Alle drie de panden staan al decennia aan de Dorpsstraat en elk pand heeft z’n eigen geschiedenis. De naam de Burg is vermoedelijk een vernoeming naar de Burgsloot de latere Voorburggracht en is al in 1830 genoemd bij het kadaster. Voor die tijd was op ons adres een bakkerij met woonhuis gevestigd. Vanaf ca 1830 was MJ 0123de Burg een eenvoudige dorpsherberg en bestond het bedrijf uit slechts één ruimte nu de Vlaamse Gelagkamer. In ca. 1860 besloot de toenmalige Herbergier om naast zijn Herberg een Koepelzaal aan te bouwen. Daardoor konden ze ook feesten en partijen gaan aannemen en is voorzichtig de groei ingezet. De Burg stond in die tijd bekend als een niet katholiek cafe waar dus uitsluitend niet katholieken kwamen. Rond 1910 verkocht kastelein Deutekom echter het bedrijf aan de Katholieke kerk. Voor die tijd was dat nogal bijzonder en vanaf dat moment was de Burg dan ook een katholiek cafe. Het kerkbestuur heeft rond 1912 de Burg verder uitgebouwd door de kap te verhogen van de Herberg waardoor er ruimte ontstond voor een soort van logement voor reizigers. Daarnaast werd de resterende ruimte naast de koepelzaal en herberg benut door er een aanbouw op te zetten die aansloot op de rest van het pand, de Gezellezaal was gerealiseerd. Nu is deze ruimte onze Langedijker Eetsalon, de Entree en de GezellezaalB 283,

Ieder Hotel had vroeger een stal waar de reizigers die in het Hotel sliepen hun paard konden stallen. Deze stal was gevestigd naast het huisje en koelhuis van Zut direct aan de Dorpsstraat. Het was een rietgedekt stolpje met grote brede deuren, hierboven links op de foto. Jaren later is dit Stolpje deels gesloopt om de dorpsstraat te verbreden en ontstond het huidige gebouw waar nu onze Traiteur in is gevestigd.1946-12-xx Koelhuis ZutHet huisje van Zut is later ook gesloopt waardoor er een pleintje ontstond tussen de stal en het koelhuis van Zut. Het koelhuis, direct aan de Achterburggracht gelegen, was tot in de 70’r jaren nog in gebruik als opslag voor kool. In de 80’r jaren hebben wij het pand gekocht om er onze Wijntapperij in te vestigen. Zo was ons bedrijf compleet en heeft elk pand een grote historische waarde maar elk weer met een totaal andere functie dan waar het ooit voor werd gebouwd.