Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Bezoek nu duintuin de Doornduyn

door | 3 maart 2020 | Cultuur

De vogels zingen hun hoogste lied, waar u heerlijk van kunt genieten, in de duintuin de Doornduyn. Geef het door aan familie of vrienden om te komen wandelen in de natuurduintuin van 2 ½ hectare.Het is weer de moeite waard om een kijkje te nemen.

> Openingstijd: 11.00-16.00 uur
> Entree: € 4,00 tijdens open dagen
> Open tuindag op :: 08-03-2020
> Thema: Stinsenplanten en Helleborus

Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een afspraak maken voor een rondleiding, koffie/thee en wat lekkers, entree € 10,00.Heb je zin om een keer mee te helpen in de tuin? Dat kan! Neem dan contact met me op.Ook doe ik elk jaar mee met de Natuurwerkdag op de 1e zaterdag van november, dit jaar is dat 3 november.

Mw C.G. van der Velden-Jonker
“Landgoed De Doornduyn”
Duinweg 2, 1901 ML Castricum, Bakkum-Noord, Noord-Holland

072-5051801 | info@doornduyn.nl | www.doornduyn.nl

Natuurtuin

Nabij het Noordhollands Duinreservaat ligt landgoed “De Doornduyn”. De natuurtuin van 2,5 hectare groeit en bloeit het hele jaar door met alleen bloemen en planten die overleven in een Nederlands buitenklimaat. Dagelijks wordt er in de meest natuurlijke vorm getuinierd door Tineke van der Velden-Jonker. Daarbij wordt ze ondersteund door vrijwilligers.

Sneeuwklokjes

Er is speciale aandacht voor sneeuwklokjes. De vroege soorten beginnen al in november. Gedurende december en januari zie je steeds meer witte kopjes omhoogkomen. In februari wandel je door een witte waas van sneeuwklokjes en andere winterbloeiers. De sneeuwklokjesboom is de afsluiter van het seizoen en bloeit in april.

Verschillende landschappen in een wandeling

Wanneer je door de tuin wandelt, word je geleid door de verschillende landschappen die in de tuin zijn ontstaan. Na ontvangst door de gastvrouw start je de wandeling, langs de landbouwakkers van de buurman, door een bos van bomen, struiken, bosbloemen en een kleine vijver. Loop door de booghaag naar achteren en kijk uit over de velden, de grote vijver met waterbloeiers en het groen aan de oever. Om de grote vijver loopt het schuin op naar het hoogste punt in de tuin. Spiek door het raam van de bunker waar planten en bloeiers op het poten worden voorbereid. Kuik uit over het duin. Ontdek de geheimen in de rotstuin. Via het pad naar beneden tref je verschillende moestuinen en grote groepen bloemen. Fleurig en aantrekkelijk voor de bijenvolken die even verderop worden gehouden. De typische dennensoorten vormen het bosgebied wat volgt, in de winterse maanden staat het hier vol met sneeuwklokjes. Als de lente volgt dan wordt nabij de oprijlaan de entree van de tuin omgetoverd in een ‘keukenhof’ van bloeiende voorjaarsbloemen zoals krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten. Achter de haag van fruit en bessen ligt een oppervlakte van (lage) bomen, een vijver en struiken. Via het grote grasveld met zonnepanelen eindigt de rondwandeling bij het knusse tuinhuis voor een warme drank met (huisgemaakte) versnapering.

Milieuvriendelijk tuinieren

Over het hele landgoed staan composthopen voor het composteren van eigen tuinafval, en ook groente-, fruit en koffiedik. Paarden en/of organische mest wordt aanvullend ingezet als bodemverbeteraar. Bladeren, takjes en een humuslaag vol spinnetjes, insecten en koudbloedige dieren zorgen voor een gezonde bodembedekking. Snoeiwerk van lange takken gaan op de houtwal. Brandnetels worden gecomposteerd in een eigen ton. In de bunker staat de kraamkamer voor regenwormen. Zo vindt er een continue natuurlijke kringloop plaats. Alleen onkruid gaat de groencontainer in.

Stroom wordt opgewekt met zonnepanelen die op het grote grasveld staan.

 

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws