Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Bijna helft zzp’ers ervaart veel overlast door openbare adresgegevens bij KVK

door | 13 juli 2022 | Laatste nieuws, Nederland

Kilo’s ongewenste post, opdringerige deurverkopers en zelfs inbraak en chantage. 46 procent van de zzp’ers ervaart veel overlast doordat hun privéadres voor iedereenzichtbaar is in het Handelsregister van KVK. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp’ers.

Minister Adriaansens (EZK) komt met een wetsvoorstel waarmee ze zzp’ers de mogelijkheid wil bieden om hun vestigingsadres af te schermen. Nu kan dat alleen als er sprake is van een dreiging, maar dan is het natuurlijk vaak te laat. Bovendien is dreiging niet de enige reden dat men overlast ervaart.

Privéadres voor iedereen zichtbaar

Bij negen op de tien zzp’ers is het vestigingsadres gelijk aan hun woonadres. Iedereen kan dus opzoeken waar ze wonen en dat levert vervelende, soms zelfs onveilig situaties op. 73 procent van de zzp’ers die veel overlast ervaren, wijzen op de bergen geadresseerde post die ze ongevraagd ontvangen. Dat veroorzaakt veel frustratie, zeker voor de milieubewuste ondernemer.

Onveilige situaties in of rondom huis

22 procent hekelt de deurverkopers die aan hun voordeur verschijnen. Maar soms gaat de overlast veel verder. 9 procent van degenen die veel overlast ervaren, hebben te maken gehad met een onveilige situatie in of rondom hun huis. Dat varieert van teleurgestelde klanten die persoonlijk verhaal komen halen tot aan (pogingen tot) inbraak en chantage. Meestal omdat men vermoedt dat er geld te halen is bij ondernemers.

Ook telefoonnummers en e-mailadressen onzichtbaar

In het voorstel van de minister kunnen ondernemers ook hun e-mailadressen en telefoonnummers onzichtbaar maken in het Handelsregister. Een goed idee, want vooral de ongevraagde telefoontjes komen veel ondernemers echt de keel uit. 46 procent is weleens gebeld door een buitenlands nummer, waarbij men opgehangt zodra je opneemt. In veel gevallen ontvangen zij geld zodra je ze terugbelt, omdat je dan naar een betaald nummer belt. Maar liefst 61 procent heeft een vervelende ervaring gehad met iemand die een zakelijk energiecontract voor ze wilde afsluiten.

Het plan van minister Adriaansens wordt door nagenoeg alle ondervraagde Knab-klanten toegejuicht. Wel zijn ze benieuwd naar de uitgewerkte plannen. Kwaadwillende kunnen immers op andere manieren persoonlijke gegevens opvragen. Bijvoorbeeld via het Kadaster.

Meerderheid gaat direct gegevens verbergen

Ruim zeven op de tien zzp’ers geven aan dat ze hun vestigingsadres direct gaan verbergen zodra dit mogelijk is. De animo om het telefoonnummer te verbergen is ongeveer net zo groot. Vijf op de tien zzp’ers willen dat hun e-mailadres onzichtbaar wordt.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.063 zzp’ers die klant zijn bij Knab. Zij vulden de enquête tussen 5 en 12 juli in. Knab informeert gaat alle ruim 200.000 zakelijke klanten informeren zodra het wetsvoorstel is geaccepteerd en zij hun gegevens kunnen afschermen.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws