Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

‘Buurtbus-taxi’ als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen

door | 27 augustus 2020 | Nieuws, Regio nieuws

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanwege het coronavirus voorlopig nog niet rijden. Daarom hebben de provincie en Connexxion voor de buurtbusreizigers een tijdelijk alternatief geregeld: de Buurtbus-taxi.

De Buurtbus-taxi start per dinsdag 1 september in de regio Noord-Holland Noord (Schagen-Den Helder, Hoorn e.o., Alkmaar e.o.) en in de regio Haarlem-IJmond. Inwoners kunnen op de buurtbustrajecten een rit reserveren bij de Buurtbus-taxi, via het reserveringsnummer van Connexxion: 088-3394800 (vanaf maandag 31 augustus bereikbaar). De Buurtbus-taxi rijdt vanaf 9.00 uur tussen de halten waar normaal gesproken de buurtbus rijdt. Bij de reservering (uiterlijk een uur van te voren) kunnen reizigers aangeven bij welke halte ze willen instappen en bij welke halte uitstappen. De Buurtbus-taxi rijdt dus niet van deur tot deur. Voor de Buurtbus-taxi geldt een vast tarief van 4 euro per persoon per rit, ongeacht de gereden afstand.

Het taxibedrijf dat de Buurtbus-taxi in opdracht van Connexxion rijdt, werkt volgens het coronaprotocol van de taxibranche. Een niet-medisch mondkapje dragen is net als in het openbaar vervoer verplicht. De Buurtbus-taxi is tijdelijk en vervalt zodra de buurtbussen weer rijden.

Buurtbussen

Uit landelijk onderzoek moet blijken welke voorzieningen in buurtbussen nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het plaatsen van kuchschermen bij de chauffeur, zoals nu gebeurt bij de grote OV-bussen, blijkt in buurtbussen niet voldoende. Omdat buurtbussen kleiner zijn en alleen aan de voorkant een deur hebben, is de luchtcirculatie anders dan in een grote bus. TNO onderzoekt nu welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de buurtbussen weer veilig te laten rijden.

Buurtbussen rijden op trajecten waar onvoldoende reizigers zijn om ‘gewoon’ openbaar vervoer aan te bieden. Het gaat om kleine 8-persoonsbussen die worden bestuurd door vrijwilligers. De meeste vrijwillige chauffeurs zijn ouderen die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Daarom hebben de provincie, besturen van buurtbusverenigingen en Connexxion half maart gezamenlijk besloten om tijdelijk te stoppen met rijden.

Meer informatie Buurtbus-taxi

Meer informatie over de Buurtbus-taxi in de regio Noord-Holland Noord staat op de website van Overal. <LINK www.overal.nl/bb >
Meer informatie over de Buurtbus-taxi in de regio Haarlem-IJmond staat op de website van Connexxion. <LINK www.connexxion.nl/bb >
Het reserveringsnummer van Connexxion voor de Buurtbustaxi is 088-3394800 (bereikbaar vanaf 31 augustus).

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het openbaar busvervoer in de Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. In het gebied rondom Amsterdam is de Vervoerregio Amsterdam verantwoordelijk voor het openbaar vervoer.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws