Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Celstraf en rij-ontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeluk Noord-Scharwoude

door | 5 november 2020 | 112 regio, Langedijk

De rechtbank Noord-Holland heeft een 21-jarige man veroordeeld tot een celstraf van vier maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Noord-Scharwoude op 6 februari dit jaar. Daarbij kwam een 67-jarige vrouw om het leven. Ook krijgt de man een rij-ontzegging van twee jaar en een taakstraf van 200 uur.

Ongeluk

Het ongeval gebeurde ’s avonds in het donker op de N245 (Schagerweg), op de kruising met de Wagenweg. Daar geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. De verdachte reed op de Schagerweg en werd kort ervoor ingehaald door een auto, waarna de verdachte op zijn beurt deze auto weer inhaalde met zeer hoge snelheid. Politieonderzoek bij detectielussen 560 meter voor de kruising, wees uit dat hij daar minstens 177 kilometer per uur gereden moet hebben.

Hoe hard de verdachte op het kruispunt zelf reed, kan niet exact worden vastgesteld. Op ongeveer 170 meter voor de kruising, kreeg hij vrij zicht op de oversteekplaats. Aannemelijk is geworden dat de verdachte op dat moment nog een snelheid had van 156 kilometer per uur en niet heeft geremd.

Toen het slachtoffer vanaf de Wagenweg de Schagerweg wilde oversteken, reed verdachte met een veel hogere snelheid dan de toegestane 80 kilometer per uur tegen de auto van het slachtoffer. Door die hoge snelheid kon hij niet meer uitwijken of zijn auto op tijd tot stilstand brengen. Het slachtoffer is aan de gevolgen van de aanrijding overleden.

Verdediging

De verdediging voerde aan dat de verdachte ter hoogte van de kruising niet meer te hard reed en dat het slachtoffer op het laatste moment overstak. Dit acht de rechtbank niet aannemelijk omdat de verdachte zelf verklaarde alleen het gas los te hebben gelaten na de inhaalactie en een getuige geen remlichten heeft zien oplichten. Als de verdachte de toegestane snelheid had gereden en had geremd toen hij het slachtoffer zag oversteken, had hij de aanrijding kunnen voorkomen, concludeert de rechtbank.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte met zijn rijgedrag in zeer ernstige mate tekort is geschoten in de zorgplicht die hij als verkeersdeelnemer heeft tegenover andere weggebruikers. Hij heeft enorm leed veroorzaakt voor de nabestaanden. De rechtbank rekent de verdachte aan dat hij is blijven volhouden dat hij niet te hard heeft gereden.

In de strafoplegging heeft de rechtbank ook meegewogen dat de verdachte jong is en dat hij de rest van zijn leven zal moeten leven met het gegeven dat zijn rijgedrag de dood van een ander heeft veroorzaakt.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws