Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Dijk en Waard heeft het bureau Event Safety Institute opdracht gegeven om voor vier evenementenlocaties in de gemeente een profielbeschrijving te maken. Het gaat om de locaties Geestmerambacht, Speelweide (Noord-Scharwoude), kermisterrein Zuid-Scharwoude en IJsbaan ’t Kruis. Om op deze locaties evenementen te kunnen blijven organiseren, is het belangrijk dat er een goede balans is tussen ‘levendigheid’ en ‘leefbaarheid’. De locatie-profielen geven vooraf meer duidelijkheid over de mogelijkheden van de locaties aan organisatoren, bezoekers en omwonenden. En het helpt de gemeente in het vergunningenproces.

De gemeente telt meerdere evenementenlocaties waar regelmatig grotere evenementen worden georganiseerd en daarnaast zijn er kleinere locaties en evenementen die niet gebonden zijn aan één locatie. Wethouder cultuur John Does: “Evenementen brengen mensen samen en zijn ontzettend belangrijk voor de levendigheid en identiteit van onze dorpen en wijken. Het aantal evenement-aanvragen is gegroeid de afgelopen jaren. Daar ben ik blij mee, maar om vooraf duidelijk te hebben wat er mogelijk is en tegen welke grenzen we eventueel aanlopen, helpen deze locatie-profielen.” De locatie-profielen en de omschrijving van evenementen (op andere plekken) in de gemeente, zullen uiteindelijk gekoppeld worden aan het bestemmingsplan en terugkomen in een nog vast te stellen evenementenbeleid voor Dijk en Waard.

Het onderzoek is onlangs gestart. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de bezoekerscapaciteit per locatie, maar ook aspecten als aantallen evenementen, geluid, veiligheid en de impact op de omgeving worden onderzocht. Er wordt tevens een participatietraject gestart, waarbij de belanghebbende partijen worden betrokken, zoals hulpdiensten, organisatoren, inwoners en de omgevingsdienst. Eind van dit jaar worden de resultaten verwacht.