Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Deze zomer nog meer burenruzies verwacht

door | 30 juni 2020 | Nieuws, Regio nieuws

Buurtbemiddelende organisaties verwachten deze zomer een flinke stijging in het aantal overlastmeldingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Uit een enquête dat het CCV bovendien hield onder gemeenten, woningcorporaties en hulpverlening komt eveneens naar voren dat 60% van de respondenten een toename aan overlastmeldingen verwacht.

Een warme zomer leidt meestal tot meer ruzies tussen buren. In deze periode lopen de  meldingen van geluidsoverlast en klachten over barbecues, vuurkorven en dieren op. Bovendien verwachten de buurtbemiddelende organisaties dat door de coronamaatregelen veel mensen deze zomer nog steeds thuis werken én ook vakantievieren. Ze adviseren buren om de spanningen snel in de kiem te smoren en op tijd aan de bel te trekken.

Schakel op tijd buurtbemiddeling in

Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV ziet het levendig voor zich: “Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak werken terwijl jij vakantie viert… en dat kan ergernissen oproepen. Houd dus wat meer rekening met de buren deze zomer. Ontstaan er irritaties, probeer het dan samen op te lossen. Schakel op tijd de hulp van buurtbemiddeling en zorg dat de ruzie niet escaleert.”

Buurtbemiddeling ook in coronatijd onmisbaar

De buurtbemiddelingsorganisaties werken in deze coronatijd ook op afstand, dus zonder fysieke ontmoetingen. Sinds de coronamaatregelen wat versoepeld zijn, bieden veel organisaties nu ook mogelijkheden om op anderhalvemeter te bemiddelen. Frannie Herder: “De buurtbemiddelaars hebben in coronatijd de uitdaging om hun werk te doen zonder fysieke gesprekken, met beide handen aangegrepen. Tijdens de lockdown vonden zij creatieve manieren om buren te blijven helpen als ze overlast ervaarden. Buurtbemiddeling is ook in deze tijd onmisbaar.”

Stijging aantal bemiddelingen in 2019

Uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het CCV blijkt dat het aantal meldingen van burenoverlast in 2019 met 6% is gestegen tot 18.000. Herder zegt hierover: “Deze stijging is toe te schrijven aan de opstart van buurtbemiddeling in 10 nieuwe gemeenten. Ondertussen biedt 85% van de gemeenten gratis buurtbemiddeling aan. Wat de impact is geweest van de coronacrisis op burenruzies zien we in de benchmark van volgend jaar terug.”

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws