Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Doe mee met de ‘Vergroenquiz’ en maak kans op een hazelnootboom

door | 6 oktober 2021 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard, Langedijk

Kans maken op een prachtige hazelnootboom? Doe mee met de Vergroenquiz en maak kans op één van de 25 hazelnootbomen die verloot worden. In oktober zetten Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen, WatZr en gemeenten Langedijk en Heerhugowaard de tuinen in het groen. Dit is namelijk het geschikte moment om planten in de grond te zetten. De aarde bevat nog veel warmte en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard ondersteunen dit initiatief, omdat zij vergroening in de tuinen belangrijk vinden. Door te vergroenen kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied en het leven in de bodem verbetert.

Help mee met vergroenen
Draag ook bij aan een groenere stad door de tuin, het balkon of dakterras te vergroenen. Maar hoe? Doe mee met de Vergroenquiz. Daarin zijn handige tips voor het vergroenen van de tuin, dakterras of balkon opgenomen. Laat ruimte voor borders, plaats (klim)planten, plant bomen of zet potten met planten op het balkon. Houd de sociale mediakanalen van de gemeente in de gaten of ga direct naar vergroenactie.nl/quiz.
Waarom planten in het najaar?
Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes. Planten die zich gereed maken voor de winter. Maar dit is hét moment om nieuwe planten in de aarde te zetten. De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. In het voorjaar kan de plant op eigen kracht bloeien. Daarnaast zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen ook te zien in het plantseizoen. Het voorjaar wordt steeds droger waardoor nieuwe plantjes vaak meer water nodig hebben. Plant daarom in het najaar. Er zit nog voldoende water in de grond en dit scheelt een hoop water geven.
Maak kans op een hazelnootboom
Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 25 hazelnootbomen verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Dit is bevorderlijk voor het klimaat. Daarnaast is de hazelnootboom een echte bijenvriend. Dat is belangrijk voor bedreigde kleine diersoorten. Zonder bijen is er geen bestuiving, zonder bestuiving zijn er geen gewassen. Door bomen te planten dragen we in Langedijk en Heerhugowaard bij aan het klimaatbehoud.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws