Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

FUSIE BIBLIOTHEKEN LANGEDIJK EN KENNEMERWAARD

door | 4 januari 2023 | Nieuws, Overheid

Fusie bibliotheken Langedijk en Kennemerwaard een feit

Vanaf 1 januari zijn Bibliotheek Langedijk en Bibliotheek Kennemerwaard gefuseerd. Onder de naam Bibliotheek Kennemerwaard wordt het bibliotheekwerk in de gemeente Dijk en Waard verzorgd. De gemeente heeft ruimhartig extra financiering toegezegd om het bibliotheekwerk in Langedijk uit te kunnen breiden met dienstverlening waar inwoners en instellingen van Heerhugowaard al eerder gebruik van konden maken.

Op 30 december is de officiële fusie bekrachtigd door de ondertekening van de fusieovereenkomst door Ron Vonk, voorzitter bestuur Bibliotheek Langedijk en Erna Winters, directeur Bibliotheek Kennemerwaard.

Ron Vonk: “Door de fusie krijgen we in Langedijk een sterkere bibliotheek en meer keuze- mogelijkheden voor de Langedijkers”.

Ook directeur Erna Winters van Bibliotheek Kennemerwaard is verheugd dat de fusie nu een feit is en er doorgebouwd kan worden aan toegankelijk bibliotheekwerk voor alle inwoners van Dijk en Waard.

Voordelen van de fusie

Met de fusie kunnen leden van Bibliotheek Langedijk gebruikmaken van een veel grotere collectie. Er kan geleend worden in alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard. Inwoners van Dijk en Waard krijgen toegang tot dezelfde dienstverlening. Bovendien is de continuïteit gewaarborgd. De gezamenlijke collectie van beide stichtingen wordt efficiënter gebruikt.

Structurele verhoging subsidie bibliotheekwerk

Dankzij een structurele verhoging van de subsidie voor het bibliotheekwerk in Dijk en Waard per 1 januari 2023, kan door extra inzet van specialisten in Langedijk, o.a. de dienstverlening voor het onderwijs en het sociaal domein op het niveau van Heerhugowaard komen. Door uitbreiding van het aanbod op het gebied van het versterken van digitale vaardigheden kunnen meer mensen zelfstandig hun weg in de digitale wereld vinden. Ook kunnen meer mensen met een taalachterstand bereikt worden. Ondersteuning van het onderwijs met leesconsulenten op de basisscholen en BoekStart consulenten in de kinderopvang draagt bij aan de taalontwikkeling en leesvaardigheid van de kinderen in Langedijk.

Abonnementen volwassenen

In de abonnementenstructuur verandert er het een en ander. Hieronder kun je bekijken welke abonnementen er zijn. 

  • Mini abonnement  > voor iedereen met een Mini abonnement 
  • Basis abonnement > voor iedereen met een Basis, Basis Digitaal of Groot abonnement
  • Comfort abonnement > nieuw voor de leden van Bibliotheek Langedijk

Volwassen leden lenen hun materialen een week langer dan voorheen en de kosten voor het reserveren gaan omlaag, omdat er een grotere collectie beschikbaar is.

Het bedrag dat je betaalt als je de boeken te laat terugbrengt is iets hoger (€ 0,35 per materiaal/per dag). Door het ontvangen van de inleverattentie per mail, kan dit gemakkelijk voorkomen worden. Je verlengt één keer gratis, vanuit huis, zodat je uitleentermijn 8 weken wordt.  

Speciaal voor leden van Bibliotheek Langedijk: 

Leners met een Basis, Basis digitaal of Groot abonnement krijgen, na verloop van hun Langedijk abonnement, het eerste jaar € 10,00 korting op het Basis abonnement van Bibliotheek Kennemerwaard. Daarna wordt het abonnement overgezet naar het normale tarief van het Basis abonnement.

Uiteraard is het mogelijk om voor meer ‘Comfort’ over te stappen naar het Comfort abonnement. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice via het contactformulier.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws