Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Geen Jongerengemeenteraad in 2021

door | 20 november 2020 | Gemeentenieuws, Langedijk

Er komt in 2021 geen Jongerengemeenteraad. De voorbereidende werkgroep met raadsleden van Langedijk en Heerhugowaard zijn in goed overleg met de deelnemende scholen tot deze moeilijke beslissing gekomen. Vanwege corona kan de Jongerengemeenteraad niet georganiseerd worden in de vorm zoals die al in zeven eerdere edities met groot succes is gehouden.

De Jongerengemeenteraad bestaat uit een lesprogramma met afsluitend een debat in de raadzalen van Langedijk en Heerhugowaard. De lessen op de deelnemende scholen worden door de gemeenteraadsleden zelf gegeven. Per school wordt bekeken of dit laatste onderdeel nog wel kan doorgaan. Ook wil de werkgroep de scholen ondersteunen bij op de school zelf georganiseerde evenementen, zoals een debatwedstrijd.

Geen debat in de raadzaal

In overleg met de deelnemende scholen is in ieder geval gekozen om de debatten in de raadzalen niet door te laten gaan. De charme van de raadszaal en de live debatten tussen de leerlingen, maakt de Jongerengemeenteraad juist zo’n succes. Daarom wordt niet gekozen voor een digitale vorm zoals hoe de gemeenteraden op dit moment zelf op afstand vergaderen. Andere oplossingen, zoals later in het jaar organiseren, paste niet meer in het lesprogramma van de meeste scholen. Vandaar dat de voorbereidende werkgroep de gemeenteraden nu adviseert om komend jaar geen volledige Jongerengemeenteraad te organiseren.

Jongeren blijven meedoen

Beide gemeenteraden vinden het belangrijk dat jongeren meedoen in de gemeente en dat zij zichzelf gezien en gehoord voelen. Met eerdere deelnemers van de Jongerengemeenteraad wordt onder andere gekeken naar mogelijkheden om jongeren uit Langedijk en Heerhugowaard nog beter een stem te geven. Met ondersteuning van de gemeente zijn jongeren op dit moment aan de slag om een bijeenkomst voor andere jongeren te organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten willen zij in beeld brengen wat er bij hen leeft en speelt. Vanwege corona is het daarin ook zoeken naar hoe dit binnen de huidige beperkingen georganiseerd kan worden.

Jongerengemeenteraad

De Jongerengemeenteraad wordt traditiegetrouw georganiseerd in de tweede maand van het jaar. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs van Langedijk en Heerhugowaard gaan dan met elkaar in debat tijdens een raadsvergadering in een raadszaal. De onderwerpen worden aangedragen door de jongeren zelf en na afloop gaan de gemeenteraden met de aangenomen moties aan de slag.

De werkgroep hoopt volgend jaar weer de kans te krijgen om een volledige Jongerengemeenteraad ‘22 te organiseren.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws