Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard bevragen inwoners over energiezuinig wonen

door | 17 augustus 2020 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard, Langedijk, Regio nieuws

Hoe denken inwoners over energiebesparing, aardgasvrij wonen en het opwekken van eigen energie? Met de vragenlijst ‘Duurzaam wonen’ willen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard inzicht krijgen hoe zij inwoners kunnen helpen bij het energiezuinig maken van hun woning. De vragenlijst is te vinden op www.gemeentelangedijk.nl/duurzaam en www.heerhugowaard.nl/duurzaam.

De twee gemeenten vinden het belangrijk om bewust om te gaan met energie en te kiezen voor duurzame energiebronnen. Zo verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas, kolen en olie en de schadelijke uitstoot van CO2. Daarin zijn de ambities hoog. Heerhugowaard wil in 2030 CO2-neutraal zijn en Langedijk in 2035.

We zijn begonnen
Om de ambities te realiseren onderzoeken de gemeenten onder meer de mogelijkheden om grootschalig zonne- en windenergie op te wekken en wordt in een plan duidelijk gemaakt hoe dorpen en wijken stapsgewijs van aardgas afgaan. Daarnaast bekijken ze hoe energie bespaart kan worden. Bijvoorbeeld door gemeentelijk vastgoed te verduurzamen door isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Maar de omschakeling naar het gebruik van minder fossiele brandstoffen kan alleen slagen als ook bedrijven en inwoners zich hiervoor in voldoende mate inzetten. Het Duurzaam Bouwloket helpt inwoners en ondernemers daar in opdracht van de gemeenten mee. Een volgende stap is om nu aan inwoners te vragen hoe gemotiveerd zij zijn om zelf energiemaatregelen te nemen en wat de redenen zijn waarom zij dit al dan niet doen. De gemeenten gebruiken de antwoorden van inwoners om informatie en eventuele maatregelen aan te laten sluiten op wat nodig en wenselijk is om woningen energiezuiniger te maken.

Wethouder Nils Langedijk (Langedijk): “Bewust omgaan met energie doen we samen en waar nodig helpen wij inwoners daarmee. Zodat we het samen voor elkaar krijgen!” Wethouder Monique Stam-De Nijs (Heerhugowaard): “Heerhugowaard streeft ernaar in 2030 een CO2 neutrale gemeente te zijn. Een ambitie waar iedereen in onze gemeente op zijn of haar manier iets aan kan bijdragen. Dat zie ik op tal van plekken al gebeuren en ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe we ook anderen kunnen bewegen om energiezuiniger te gaan wonen.”

Deelname vragenlijst
Inwoners van Heerhugowaard en Langedijk kunnen de vragenlijst van maandag 17 augustus tot en met zondag 6 september invullen. De vragenlijst is te vinden op de gemeentelijke websites www.gemeentelangedijk.nl/duurzaamwonen en www.heerhugowaard.nl/duurzaamwonen.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws