GEMEENTEN WILLEN LNV BIJ TASKFORCE RIVIERKREEFTEN
De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk willen dat waterschappen, gemeenten en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) samen een taskforce opzetten om het probleem met Amerikaanse rivierkreeften, een ‘invasieve exoot’, aan te pakken. Ze dienen daarvoor een motie in op de VNG-ledenvergadering aanstaande vrijdag.
Vermenigvuldigen
De rivierkreeft is een exoot waar Nederlandse gemeenten de laatste jaren steeds meer overlast van krijgen, en houdt zich vooral op in nattere veengebieden. De dieren vermenigvuldigen zich snel, en zijn gedrag is fnuikend voor het andere leven in het water. Ze knippen waterplanten af, ondergraven oevers en verdringen de oorspronkelijke rivierkreeften.
Visserijwet
De rivierkreeft is niet de enige overlastgever: ook de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups zijn voorbeelden van recente invasieve exoten. Maar, zo betogen de gemeenten, er is een opmerkelijk verschil: bij de rivierkreeften mogen decentrale overheden als waterschappen en gemeenten niet zelf bepalen op welke manieren ze de dieren bestrijden. De kreeft valt onder de Visserijwet, waardoor LNV juridisch eigenaar is.
Delicatesse
In augustus werd in Langedijk nog een kreeftenvangwedstrijd voor kinderen gehouden, waarin duizenden kreeftjes uit het water rond Broek op Langedijk werden gevangen. Horecaondernemers waren geïnteresseerd: de kreeftjes zijn immers een delicatesse. Maar de Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel van LNV, stak een stokje voor het overnemen van de gevangen kreeften: dat was tegen de regels voor voedselveiligheid.
Overleg
De gemeenten willen nu dat er meer overleg komt tussen de verschillende overheden, maar LNV heeft deelname aan een taskforce altijd afgehouden. Heerhugowaard en Langedijk hopen dat de minister zich bedenkt als ook de VNG zijn gewicht hierachter zet. Dat gaat waarschijnlijk gebeuren: het VNG-bestuur heeft de leden geadviseerd de motie over te nemen.
Bron: Binnenlands bestuur