Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

GEMEENTEN WILLEN LNV BIJ TASKFORCE RIVIERKREEFTEN

door | 25 september 2020 | Heerhugowaard, Langedijk, Nieuws, Regio nieuws

De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk willen dat waterschappen, gemeenten en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) samen een taskforce opzetten om het probleem met Amerikaanse rivierkreeften, een ‘invasieve exoot’, aan te pakken. Ze dienen daarvoor een motie in op de VNG-ledenvergadering aanstaande vrijdag.

Vermenigvuldigen

De rivierkreeft is een exoot waar Nederlandse gemeenten de laatste jaren steeds meer overlast van krijgen, en houdt zich vooral op in nattere veengebieden. De dieren vermenigvuldigen zich snel, en zijn gedrag is fnuikend voor het andere leven in het water. Ze knippen waterplanten af, ondergraven oevers en verdringen de oorspronkelijke rivierkreeften.

 

Visserijwet

De rivierkreeft is niet de enige overlastgever: ook de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups zijn voorbeelden van recente invasieve exoten. Maar, zo betogen de gemeenten, er is een opmerkelijk verschil: bij de rivierkreeften mogen decentrale overheden als waterschappen en gemeenten niet zelf bepalen op welke manieren ze de dieren bestrijden. De kreeft valt onder de Visserijwet, waardoor LNV juridisch eigenaar is.

 

Delicatesse

In augustus werd in Langedijk nog een kreeftenvangwedstrijd voor kinderen gehouden, waarin duizenden kreeftjes uit het water rond Broek op Langedijk werden gevangen. Horecaondernemers waren geïnteresseerd: de kreeftjes zijn immers een delicatesse. Maar de Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel van LNV, stak een stokje voor het overnemen van de gevangen kreeften: dat was tegen de regels voor voedselveiligheid.

 

Overleg

De gemeenten willen nu dat er meer overleg komt tussen de verschillende overheden, maar LNV heeft deelname aan een taskforce altijd afgehouden. Heerhugowaard en Langedijk hopen dat de minister zich bedenkt als ook de VNG zijn gewicht hierachter zet. Dat gaat waarschijnlijk gebeuren: het VNG-bestuur heeft de leden geadviseerd de motie over te nemen.
Bron: Binnenlands bestuur

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws