Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Hoogheemraadschap en gemeente Akkoord verplaatsingen strandpaviljoens Castricum

door | 3 maart 2020 | Gemeentenieuws, Regio nieuws

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Castricum en de exploitanten van de paviljoens op het strand van Castricum hebben een akkoord bereikt over de verplaatsing van de vier jaarrond paviljoens. Een mooi resultaat voor alle betrokken partijen na een intensief proces.

Het strand en de duinen vormen samen de primaire waterkering en beschermen het land tegen de zee. Als beheerder hanteert het hoogheemraadschap regels voor het medegebruik van de waterkering. Het hoogheemraadschap wil middels dynamisch kustbeheer de duinen op een natuurlijke manier laten meegroeien met de zeespiegelstijging. Paviljoens op het strand kunnen de natuurlijke verstuiving van zand en de aangroei van het duin belemmeren.

Paviljoens naar voren en omhoog
Om de aangroei van het duin een kans te geven én tegemoet te komen aan de wensen van de vier paviljoenhouders zijn nieuwe afspraken gemaakt. De exploitanten en het hoogheemraadschap hebben daar afgelopen week een handtekening onder gezet. De exploitanten krijgen per 1 maart 2020 een watervergunning voor tien jaar, onder de gebruikelijke voorwaarden én op voorwaarde dat de vier paviljoens uiterlijk in maart 2021 zijn verplaatst. De twee buitenste paviljoens verschuiven dan een flink stuk richting zee. De twee binnenste paviljoens verschuiven ook enkele meters richting zee, tot aan de aanwezige datakabels, en gaan daarnaast ook omhoog om zo zandverstuiving onder de paviljoens door mogelijk te maken.

Monitoren zandverstuiving
Het hoogheemraadschap zal de komende jaren monitoren om de ontwikkeling van de verstuiving rondom de paviljoens nauwlettend te volgen. Over vijf jaar wordt de situatie opnieuw beoordeeld door het hoogheemraadschap.

Verheugd over passende oplossing
Betrokken partijen zijn zeer verheugd dat er na jarenlange onduidelijkheid, heel veel overleggen en juridische procedures een voor alle partijen passende oplossing is gevonden.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws