Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Informatieavond openbare orde en veiligheid op het water in Langedijk

door | 15 april 2021 | Gemeentenieuws, Langedijk

Langedijk heeft een uniek landschap met talrijke wateren. Varen is een populaire bezigheid waar jong en oud veel plezier aan beleeft. Om deze populaire bezigheid te stimuleren, maar tegelijkertijd het varen voor iedereen plezierig te houden werkt gemeente Langedijk aan een nieuw vaarbeleid. Het eerste onderdeel van het vaarbeleid is uitgewerkt en richt zich op onze voornemens ten aanzien van toezicht en handhaving voor dit vaarseizoen en de start van een pilot registratie. Het idee is onder andere om bootregistratie in te voeren als proef. In een informatieavond op 22 april van 20.00 tot 21.30 uur wordt dit voorstel toegelicht.

Vorig jaar zomer zijn tijdens meerdere bijeenkomsten inwoners en andere belanghebbenden, zoals BGO, Stichting Veldzorg en Museum BroekerVeiling met de gemeente in gesprek geweest over het vaarbeleid. Tijdens deze gesprekken zijn waardevolle inzichten opgedaan en suggesties gedaan, waaronder het registreren van boten.

Proef bootregistratie
Het voorstel is om de registratie in eerste instantie als proef uit te voeren. Een zichtbaar registratienummer kan positief gedrag op het water stimuleren, kan ingezet worden om het gesprek aan te gaan met overtreders en kan meer inzicht geven in de drukte op het water. Elke boot krijgt een uniek registratienummer in de vorm van een gratis bootsticker. De proef wordt na het vaarseizoen 2022 geëvalueerd en wanneer succesvol permanent ingevoerd.

Overige maatregelen
Door varen tussen zonsondergang en zonsopgang te verbieden wordt (geluids)overlast tijdens de nachtelijke uren voorkomen. Met bebording worden recreanten beter op de hoogte gebracht van de vaarregels. Daarnaast wordt met boa’s, politie en jeugd- en jongerenwerk ingezet op slimmere handhaving.

Informatieavond
Op donderdagavond 22 april is een online informatieavond van 20.00 tot 21.30 uur voor inwoners en andere geïnteresseerden over het vaarbeleid. Namens het college zullen burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen aanwezig zijn. Langedijkers die geïnteresseerd zijn kunnen zich uiterlijk 19 april aanmelden via vaarbeleid@gemeentelangedijk.nl.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws