Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Jasmijn van Vliet: cultuurverbinder, ook in coronatijd

door | 30 juni 2020 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard, Regio nieuws

Ze had het zich wel anders voorgesteld toen ze begin maart door Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard werd aangesteld als Cultuurverbinder Jongeren voor Langedijk en Heerhugowaard. Ze wilde jongeren opzoeken op plekken waar veel jongeren komen, zoals in Jongerencentrum De Huiskamer in Noord-Scharwoude, kroegen en festivals. Om daar met hen te praten over hun wensen en mogelijkheden voor het beter ontplooien van hun hun culturele talenten. En toen kwam de uitbraak van het coronavirus.

Dat werd dus even schakelen voor Jasmijn van Vliet. Maar dat lukt. Van Vliet heeft een digitale denktank met ideeën om ook in deze tijd projecten uit te voeren. “Je kunt denken aan het streamen van optredens, zowel muzikaal als theatraal.” Ook heeft Van Vliet via online videobellen veel contact met verenigingen en scholen en werkt ze samen met jongerenwerk van Langedijk en Heerhugowaard. “Zo zijn er gesprekken met jongeren die regelmatig varen en bewoners aan het water over de vraag: hoe kunnen we varen voor iedereen leuk houden. Jongerenwerk gaat met jongeren een boot opknappen – voor aanmelden zie de Facebook- of Instagrampagina van Jongerenwerk Langedijk) – en er is een project over eenzaamheid. Dit gebeurt in samenwerking met You Ontmoeten van initiatiefneemster Siona Oosterkamp (www.you-ontmoeten.nl). En wat te denken van de website eenzamejongeren.com waar jongeren op een leuke manier met elkaar in contact komen? Dit platvorm is weer een initiatief van Join Us en mede mogelijk gemaakt door Innovatienetwerk Jeugd en aanpakeenzaamheid.nl.

Mooi is verder dat Jongerenwerk een online huiskamer heeft en een YouTube kanaal voor jongeren gaat opstarten. Verder wordt de jeugd- en jongerenraad voor Langedijk en Heerhugowaard weer opgezet. Belangrijk om het contact met jongeren te behouden en hun talenten tot uiting te laten komen. “Om dit alles te laten slagen is een samenwerking tussen de organisaties van groot belang”, benadrukt Van Vliet.

Jongerencultuur

Van Vliet zegt dat jongerencultuur veel meer is dan alleen muziek, dance of graffitikunst. Ook straatkunst, beeldende kunst en sport horen erbij. “Er is echt veel talent onder jongeren.” De taak van de cultuurverbinder is om al dat talent een kans te geven tot wasdom te komen. “Jongeren realiseren zich niet altijd wat ze aan elkaar kunnen hebben en wat de toegevoegde waarde hiervan kan zijn. Samenwerken kan vaak tot verrassende resultaten leiden. Hetzelfde geldt voor een match tussen organisaties die zich met cultuur bezighouden. In september start een breed onderzoek naar de wensen en behoeften van jongeren en de cultuur- en welzijn organisaties.

Jasmijn van Vliet is bereikbaar via Cool kunst en cultuur: jasmijn@coolkunstencultuur.nl.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws