Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Koolkopjes markeren nieuwe Band van Dijk en Waard

door | 19 juni 2023 | Dijk en Waard, Gemeentenieuws

Met de onthulling van een zogeheten Koolkopje opent wethouder Nils Langedijk op donderdag 22 juni aanstaande de Band van Dijk en Waard. Dit is de nieuwe wandelroute van het Stadshart naar het Stationskwartier.

Gemeente Dijk en Waard wil de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren, zodat de leefbaarheid wordt vergroot. En de omgeving uitnodigt om buiten te zijn en te verblijven.

De herinrichting van de openbare ruimte is beschreven in het Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard. Voor de verdere uitwerking is een beeldkwaliteitsplan gemaakt. In dit plan is vastgelegd dat bij de herinrichting kleuren worden gebruikt die een relatie hebben met de eeuwenlange traditie van de koolteelt. Ook het Koolkopje verwijst hiernaar.

De Band van Dijk en Waard wordt op verschillende plekken van Koolkopjes voorzien. Het eerste exemplaar krijgt een plek bij de ingang van het gemeentehuis aan de Parelhof. Het Koolkopje is gemaakt van beton. Het is een vierkant blok met daarop de afbeelding van een kool.

Historische band

Wethouders Nils Langedijk: “Ook al is Dijk en Waard een jonge gemeente, we hebben wel een rijke historie. De koolteelt en onze gemeente zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Koolkopje onderstreept die historische band. De nieuwe wandelroute loopt eigenlijk van Kool tot Cool, van de plekken waar kool wordt geteeld tot aan theater Cool en dwars door het nieuwe hart van Dijk en Waard. Het is mooi dat deze route door Koolkopjes wordt gemarkeerd.”

Het Koolkopje is bedacht door bureau KuiperCompagnons, dat het beeldkwaliteitsplan voor de herinrichting van de openbare ruimte heeft gemaakt.

Relatie

Met de Band van Dijk en Waard wordt de relatie tussen het Stadshart en het Stationskwartier, de gebieden die samen het stedelijk kerngebied van Dijk en Waard vormen, verder versterkt.
Nils Langdijk: “Het eerste deel van de route is nu klaar. De komende jaren ontstaat een veilige en aantrekkelijke route van Stadshart naar Stationskwartier en andersom. Dit is een impuls voor de mobiliteit. Het wordt steeds aantrekkelijker om te lopen of de fietsen.”

En: “Het Stationskwartier wordt een modern openbaar vervoerknooppunt. Een locatie waar mensen wonen, werken, leren en elkaar ontmoeten. En op een steenworp afstand van dit gebied heeft Dijk en Waard een prachtig cultuurlandschap met volop recreatieve mogelijkheden. Ook deze omgeving krijgt volop aandacht in onze plannen voor het Kanaalpark.”

De Band van Dijk en Waard brengt de gebieden dichter bij elkaar. Aan de landschapszijde van het station loopt de route via de Krul verder naar de Westdijk en gaat daar over in het Kanaalpark, met uitzicht over het Oosterdelgebied. Langs de route worden op 15 plekken Koolkopjes geplaatst.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws