Landelijke intocht van sinterklaas dit jaar op geheime locatie
Volgens een groot landelijk dagblad gaat de landelijke intocht van Sinterklaas door. Maar vanwege het coronavirus mag er bij de aankomst van Sinterklaas geen publiek aanwezig zijn. Het blijft dan ook geheim waar Sinterklaas het land binnenkomt, meldt de NTRÂ op zijn website.
Bericht NTR:
Gaat de landelijke intocht van Sinterklaas in 2020 door?
Ja, met een klein voorbehoud. Als er nieuwe, strengere coronamaatregelen komen, kan het gebeuren dat een landelijke intocht echt niet mogelijk is. Maar daar gaan we niet van uit. Wij stellen alles in het werk om Sinterklaas zoals altijd een warm welkom te geven in Nederland, maar wel op een manier die verantwoord is.
Waar vindt de intocht dit jaar 2020 plaats?
Dat blijft geheim. De intocht is dit jaar vanwege het coronavirus niet toegankelijk voor publiek. Om te voorkomen dat de intocht tóch een grote massa belangstellenden trekt, zien we ons genoodzaakt de locatie dit jaar geheim te houden.
Wordt de intocht anders dan andere jaren?
Ja. De intocht zal dit jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. We werken momenteel hard aan een scenario om de intocht ook zonder publiek een feest voor alle kinderen te laten zijn.
Wanneer staat de landelijke intocht gepland?
De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 14 november 2020 om 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3.
En wanneer zijn de uitzendingen van Het Sinterklaasjournaal?
Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden van maandag 9 november t/m zaterdag 5 december 2020, dagelijks om 18.00 uur op NPO Zapp/NPO 3.
Wat wordt het verhaal van Het Sinterklaasjournaal dit jaar?
Dat is van tevoren nooit bekend. Het is immers een journaal… Het Sinterklaasjournaal volgt – dat kunnen we wel zeggen – de belevenissen van Sinterklaas en zijn Pieten op weg naar Nederland én in aanloop naar Pakjesavond.
Maar kunnen organisatoren van een lokale intocht, of van een bezoek van Sinterklaas aan school, dan nog wel op tijd inspelen op Het Sinterklaasjournaal?
Ja, dat kan altijd. De NTR zorgt er elk jaar voor dat lokale organisaties en scholen zo makkelijk mogelijk kunnen aansluiten bij de verhaallijn van Het Sinterklaasjournaal. Ook dit jaar zal het op eenvoudige wijze mogelijk zijn om het lokale verhaal af te stemmen op dat van Het Sinterklaasjournaal.
Zijn Het Sinterklaasjournaal en de intocht van Sinterklaas ook voor kinderen met een gehoorbeperking te volgen?
Zeker. Op het digitale themakanaal NPO Zappelin extra en op zappelin.nl zijn Het Sinterklaasjournaal en de intocht met gebarentolk te volgen. Alle uitzendingen met gebarentolk zijn bovendien terug te zien op schooltv.nl.
Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht eruit?
Na een geleidelijke transitie die de NTR in 2014 heeft ingezet, heeft de NTR in 2019 afscheid genomen van de laatste volledig zwart geschminkte Pieten. De Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht zijn roetveegpieten. Ze hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen en hebben geen rode lippenstift op.
Waarom kiest de NTR voor roetveegpieten?
De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal voor alle kinderen in Nederland. Dat doen we met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in het verhaal, dat wij elk jaar met grote zorgvuldigheid maken. Vanuit die zienswijze hebben wij het uiterlijk van de Pieten tussen 2014 en 2019 geleidelijk veranderd.
Hoe ziet de NTR zijn rol in het Pietendebat in Nederland?
De NTR is zich bewust van de betekenis van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. In het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, zien wij het als onze rol om maatschappelijke ontwikkelingen te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie.