Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Man moet 1,5 miljoen euro afstaan voor fraude in fruithandel

door | 1 december 2021 | Nieuws overzicht

Een 73-jarige man, die nu in Polen woont, moet ruim 1,5 miljoen euro aan de Staat betalen voor illegale winst die hij maakte met door hem gepleegde strafbare feiten. De man werd eerder al door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor het medeplegen van leiding geven aan valsheid in geschrifte en het samen met tuinders jarenlang geld witwassen. Hij pleegde op die manier grootschalige fraude.

De verdachte stelde tussen 2005 en 2010 samen met meer dan 20 tuinders valse koopovereenkomsten op en waste geld wit. Hierbij maakte hij gebruik van de door hemzelf in het buitenland opgerichte rechtspersonen en een groot aantal Luxemburgse bankrekeningen. Zo creëerden ze een omvangrijk zwart-geld-circuit. De verdachte haalde miljoen euro’s aan omzet per jaar uit de verkoop van de oogsten van de tuinders, die door Poolse arbeiders was geplukt. 
Op 19 februari 2020 veroordeelde deze rechtbank de man tot de maximale taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar en een maximale geldboete van 134.000 euro.

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte door zijn strafbare handelen in totaal ruim 27,5 miljoen euro buit. Dit zou hij moeten terugbetalen. De rechtbank oordeelt dat het Openbaar Ministerie onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt welke strafbare feiten hebben geleid tot welk voordeel voor de verdachte. De rechtbank moet de vordering daarom grotendeels afwijzen. Voor de rechtbank staat wel vast dat de verdachte ruim 1,5 miljoen euro illegale winst maakte. Dit moet hij aan de Staat betalen.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws