Miljoenen rivierkreeften overspoelen Langedijk, maar het is ook lekker om te eten!

Opkomst rivierkreeften
Vernieling
Vissen
Recept
Een rivierkreeft is ook heerlijk om te eten hieronder een recept om van de nood een deugd te maken eet smakelijk.
Seizoen en duurzaamheid
Het seizoen waarin de rode rivierkreeft haar eitjes afzet is in mei en juni. De rivierkreeft staat in de groene kolom van de VISwijzer. De beste periode om de rode rivierkreeftjes te eten is dus van juli tot en met april.
Rivierkreeft en venkel zijn dikke vrienden en dus loont het om ze in een bouillon met venkel te garen.
Ingrediënten recept rode rivierkreeftjes
N.B. | rivierkreeftjes, levend | |
2 | liter | water |
2 | venkelknollen | |
2 | sjalotten | |
200 | gram | winterpeen |
3 | stengels | bleekselderij |
400 | gram | knolselderij |
1 | knoflookteentje | |
1 | blaadje | laurier |
4 | peperkorrels | |
4 | venkelzaadjes | |
2 | jeneverbessen |
Werkwijze
- Maak de groenten schoon en snijd ze fijn. Niet in grove stukken zoals bij de klassieke bouillons want die staan heel lang op. Fijn is hier beter omdat je zo sneller de smaak uit de groe
nten trekt.
- Doe de groenten, kruiden en specerijen in een pan met koud zout water en breng aan de kook.
- Laat de bouillon vervolgens met alle groenten en kruiden erin maximaal 30 minuten tegen de kook aan staan.
- Giet door een zeef bekleed met een vochtige passeerdoek.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Laat de rivierkreeftjes hierin 1 minuut koken en haal uit de bouillon. Laat vervolgens uitdampen. Niet koud spoelen.
- Maak de rivierkreeftjes schoon door de kop te verwijderen, de staart voorzichtig open te breken en het pantser voorzichtig in te duwen. Knijp met duim en wijsvinger het einde van staart in en trek het pantser van het vlees. Op deze manier neem je ook het darmkanaal mee. Mocht dit niet gebeuren dan snijd je een klein stukje van de staart open en verwijder je het darmkanaal met de punt van een office mes.
- Serveer de rivierkreeftjes naturel of verwerk ze verder.
Toepassingen
- Als onderdeel van fruits de mer met klassieke garnituren zoals kropsla, tomaat, hardgekookte ei en mayonaise.
- Als onderdeel van een amuse of voorgerecht met componenten van avocado, tomaat of aardappel.
- Verwerk tot vulling voor bijvoorbeeld een ravioli of gyoza.
Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en...

Waldemar Torenstra, Astrid van Eck, Vincent Croiset e.a. laten in het spannende...

Gemeente Dijk en Waard, woningcorporatie Woonwaard en Woonstichting Langedijk realiseren dit jaar...

De Alkmaarse Fatima (23 jaar) is één van de vrouwen die wekelijks...

Op donderdag 26 januari is het weer tijd voor een nieuwe editie...

Noord-Holland – Drones spelen een steeds grotere rol in het politiewerk. Ook...

Vanaf februari tot en met april controleren toezichthouders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier...