Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Miljoenen rivierkreeften overspoelen Langedijk, maar het is ook lekker om te eten!

door | 2 september 2020 | Heerhugowaard, Langedijk, Nieuws, Regio nieuws

Dertig jaar geleden werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst gezien in Nederland. Nu schatten kenners dat er vele miljoenen kreeften in de Nederlandse wateren zitten. Vooral in Langedijk zijn op dit moment er heel veel.

Opkomst rivierkreeften

In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen. De meeste soorten zijn ingevoerd om op te eten, en vervolgens ergens in het wild uitgezet of ontsnapt. Veel van die nieuwe, invasieve soorten lijken zich razendsnel te verspreiden.

Vernieling

In Langedijk zijn ze ‘m zo langzamerhand behoorlijk zat. Hij vernielt oevers en waterplanten en eet alles op wat ‘m voor de scharen komt. Bovendien worden het er steeds meer. Wat te doen om deze invasieve exoot te stoppen? Wegvissen en opeten? Het waterschap zoekt naar een oplossing.
De Amerikaanse rivierkreeft is echter niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. Landen die rivierkreeft exporteren, hebben te maken met meer vraag dan aanbod. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft te eten.

Vissen

Op dit moment zijn er maar een handjevol vissers die gericht rivierkreeft vangen. Hun vangst vindt gretig aftrek. Dat er nog niet grootschalig op rivierkreeft wordt gevist, heeft alles te maken met de regelgeving. Voor vissers gaan investeren in mensen, materiaal, opslagcapaciteit en koelruimte willen ze meer duidelijkheid over de plaatsen waar gevist mag worden en het vistuig dat hiervoor gebruikt mag worden.
Met speciaal ontwikkelde fuiken worden de kreeften daar gevangen en verkocht. Beroepsvissers zijn maar matig geïnteresseerd, maar ook de waterschappen zijn niet enthousiast. Wegvangen van volwassen rivierkreeften stimuleert alleen maar de toename van jonge exemplaren menen zij.

Recept

Een rivierkreeft is ook heerlijk om te eten hieronder een recept om van de nood een deugd te maken eet smakelijk.

Seizoen en duurzaamheid

Het seizoen waarin de rode rivierkreeft haar eitjes afzet is in mei en juni. De rivierkreeft staat in de groene kolom van de VISwijzer. De beste periode om de rode rivierkreeftjes te eten is dus van juli tot en met april.

Rivierkreeft en venkel zijn dikke vrienden en dus loont het om ze in een bouillon met venkel te garen.

Ingrediënten recept rode rivierkreeftjes

N.B. rivierkreeftjes, levend
2 liter water
2 venkelknollen
2 sjalotten
200 gram winterpeen
3 stengels bleekselderij
400 gram knolselderij
1 knoflookteentje
1 blaadje laurier
4 peperkorrels
4 venkelzaadjes
2 jeneverbessen

Werkwijze

 • Maak de groenten schoon en snijd ze fijn. Niet in grove stukken zoals bij de klassieke bouillons want die staan heel lang op. Fijn is hier beter omdat je zo sneller de smaak uit de groerecept rode rivierkreeftjesnten trekt.
 • Doe de groenten, kruiden en specerijen in een pan met koud zout water en breng aan de kook.
 • Laat de bouillon vervolgens met alle groenten en kruiden erin maximaal 30 minuten tegen de kook aan staan.
 • Giet door een zeef bekleed met een vochtige passeerdoek.
 • Breng de bouillon aan de kook.
 • Laat de rivierkreeftjes hierin 1 minuut koken en haal uit de bouillon. Laat vervolgens uitdampen. Niet koud spoelen.
 • Maak de rivierkreeftjes schoon door de kop te verwijderen, de staart voorzichtig open te breken en het pantser voorzichtig in te duwen. Knijp met duim en wijsvinger het einde van staart in en trek het pantser van het vlees. Op deze manier neem je ook het darmkanaal mee. Mocht dit niet gebeuren dan snijd je een klein stukje van de staart open en verwijder je het darmkanaal met de punt van een office mes.
 • Serveer de rivierkreeftjes naturel of verwerk ze verder.

Toepassingen

 • Als onderdeel van fruits de mer met klassieke garnituren zoals kropsla, tomaat, hardgekookte ei en mayonaise.
 • Als onderdeel van een amuse of voorgerecht met componenten van avocado, tomaat of aardappel.
 • Verwerk tot vulling voor bijvoorbeeld een ravioli of gyoza.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws