Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Nieuwe techniek om bussen voorrang te geven bij verkeerslichten

door | 25 augustus 2020 | Nieuws, Regio nieuws

De provincie Noord-Holland test als eerste in Nederland via het mobiele netwerk de mogelijkheid om bussen prioriteit te geven bij verkeerslichten.

Voorheen kon dit alleen als de bussen een vaste route reden. Nu kunnen bussen ook voorrang krijgen op het andere verkeer als zij een andere route moeten rijden. Zonder dat daarvoor updates of wijzigingen in het verkeerslicht of in de boordcomputer nodig zijn. Dat is handig bij wegwerkzaamheden, evenementen of in het geval van een incident.

Een ander voordeel van deze nieuwe techniek is dat de chauffeur ook informatie terugkrijgt van het verkeerslicht. Bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt voor het groen wordt. Daarnaast kan informatie over de adviessnelheid gegeven worden zodat de bus minder hoeft af te remmen. Dat is beter voor het milieu en reizen wordt zo ook veiliger en comfortabeler.

Met de huidige techniek kunnen bussen alleen prioriteit krijgen op vaste of vooraf geprogrammeerde routes in de boordcomputer. Met deze innovatie vindt verwerking van de data, de beveiliging en de prioriteitsaanvraag plaats in de cloud.

Testen op de N207

Samen met vervoersbedrijf Arriva en Smart Mobility bedrijf Be-mobile test de provincie deze nieuwe techniek met zo’n 25 bussen op de provinciale weg N207 bij Nieuw-Vennep. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe de chauffeurs de techniek ervaren. Op de N207 plaatste de provincie eerder dit jaar slimme verkeerslichten die verkeer kunnen zien aankomen, herkennen en voorrang geven.

Slim, schoon en veilig reizen

De provincie investeert volop in Smart Mobility maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken. Deze pilot is een onderdeel van het partnership Talking Traffic. Hierin werken overheden en bedrijven aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot aankomst op de bestemming. In het najaar verwacht de provincie de resultaten van de pilot. Als de resultaten positief zijn, wordt gekeken hoe dit ingevoerd kan worden in heel Nederland.

Meer informatie

Weggebruikers en omwonenden met vragen of klachten kunnen contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.noord-holland.nl/smartmobility.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws