Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Noord-Hollands onderzoek PFAS bevestigt landelijke bevindingen

door | 12 januari 2022 | Nieuws overzicht, Noord-Holland, Overheid

De provincie heeft onderzoek laten uitvoeren naar per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in diep en ondiep grondwater langs de kuststrook van Noord-Holland.

De resultaten laten zien dat PFAS weliswaar regelmatig in het grondwater aangetroffen worden, maar dat er geen directe risico’s zijn voor ons drinkwater. Het betreffende grondwater wordt niet gebruikt voor drinkwaterwinning. De resultaten komen overeen met het RIVM-rapport dat op 13 december 2021 is gepubliceerd, waaruit blijkt dat in heel Nederland PFAS in het grondwater kunnen zitten.

Aanleiding voor het onderzoek van de provincie zijn resultaten uit eerdere studies waarin opviel dat PFAS-concentraties in de kustgebieden hoger zijn dan elders. Voor de oorzaak wordt gekeken naar ‘global sea spray’. Hierbij vervoeren kleine waterdeeltjes uit de zee PFAS via de lucht naar het achterland. Zo kunnen hogere concentraties PFAS ontstaan in de kuststrook, waartegen moeilijk maatregelen te nemen zijn. De stoffen kunnen afkomstig zijn vanuit de hele wereld, wat het onmogelijk maakt een bron aan te wijzen.

Het grondwater dat is onderzocht wordt niet gebruikt voor de drinkwaterwinning. Drinkwater wordt gewonnen uit oppervlaktewater en behandeld voordat het uit de kraan komt. De drinkwaterbedrijven controleren de kwaliteit hiervan.

Hoewel er daarmee geen direct risico bestaat omtrent drinkwater, is het wel wenselijk om vervolgonderzoek te doen naar de effecten van global sea spray. Dit zal de provincie uitvoeren onder andere in samenwerking met andere kustprovincies en KWR Water Research.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws