Olifantsgras toegepast in verharding bij gemaal
De bouw van het gemaal De Waardse Dijk is in afrondende fase. En maar goed ook, want het gemaal langs de N242/N194 moet klaar zijn voordat de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang starten in 2024.
Het bouwen van het gemaal is een bijzondere samenwerking tussen gemeente Dijk en Waard en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Aannemer Beentjes GWW heeft het gemaal gebouwd. Ze hebben duurzame materialen gebruikt, onder andere olifantsgras.
In een vroeg stadium van de ontwikkelingen in het Stationskwartier zat de gemeente om tafel met het HHNK. Door de aanleg van de spooronderdoorgang moet er namelijk een sloot gedempt worden. Dat is een watergang die water afvoert uit de polder, zodat we droge voeten houden.
“HHNK heeft namelijk de expertise waar het gaat om het watersysteem”, legt Serge Broek uit, contractmanager vanuit de gemeente voor dit project. “Toen ontstond al pratend de gedachte ‘kunnen we iets kleins als het doorknippen van een sloot, niet gebruiken voor iets groots’. Namelijk de polder bestand maken tegen de klimaatveranderingen. Daarom hebben we op een aantal andere plekken ook meteen aanpassingen gepland.”
Zie hiervoor ook het artikel ‘Aanleg nieuwe duikers en stuwen als voorbereiding op spooronderdoorgang.’
Dave Schigt, werkvoorbereider bij Beentjes GWW, vertelt: “Het is een heel leuk project om aan te werken. Door een goede klik met de opdrachtgever, waarbij beide partijen elkaar goed aanvoelen, ontstaat een leuke werksfeer in het hele projectteam. Een architect heeft het ontwerp gemaakt. Als vakman is een dergelijk project natuurlijk veel leuker dan een ‘recht-toe-recht-aan ontwerp’. Persoonlijk vind ik het leuk om samen met de opdrachtgever op zoek te gaan naar innovatieve toepassingen. Bijvoorbeeld olifantsgras als vulmiddel voor het beton. Dit neemt veel CO2 op.”
Olifantsgras als vulmiddel
Olifantsgras lijkt op riet en groeit heel snel. Het heeft diverse toepassingen en is heel duurzaam, doordat het ook als biobrandstof kan worden gebruikt of als alternatief voor plastic of papier. Beentjes GWW heeft bestratingsmateriaal en straatmeubilair van beton ingekocht, waarbij olifantsgras als vulmiddel is toegepast. Dit gebruiken ze in de omgeving van het gemaal. Hiermee reduceren ze de CO2-uitstoot. Naast het milieuvoordeel is ‘biobeton’ ook nog eens lichter en geven de vezels een mooi effect.
“Samen met onze opdrachtgever hebben we in de ontwerpfase gekeken met welke materialen wij dit in het project Gemaal Waardse Dijk konden bereiken. In de elementenverharding en in het betonnen straatmeubilair is het olifantsgras toegepast,” licht Dave toe.
Met het gebruik van olifantsgras is het bouwbedrijf niet alleen bezig met het reduceren van CO2-uitstoot, maar ook heel bewust bezig met de toekomst. Voor de hele bouwsector is deze toepassing van beton interessant. En daarom kenmerkt Bewuste Bouwers dit als een Best Practice op de pijler Milieu. Bewuste Bouwers is een onafhankelijke stichting die het imago van de bouwsector wil verbeteren.
De bouw van het gemaal is bijna afgerond. Langs het fietspad aan de Westdijk bij de uitstroom van het gemaal wordt een picknickplaats gerealiseerd. De verwachting is dat deze in het voorjaar van 2024 klaar is.