Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Onderzoek: in Noord-Holland voordeligste laadpaaltarieven

door | 11 maart 2024 | Laatste nieuws, Landelijk

Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in Noord-Holland gemiddeld 33 cent per Kwh. Goed nieuws: het is hiermee namelijk de goedkoopste provincie van heel Nederland, al verschillen de tarieven wel sterk per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Noord-Holland de voordeligste provincie. Je betaalt hier zelfs gemiddeld 42% minder dan in Zeeland, de duurste provincie van Nederland. Je elektrische auto opladen aan een publiek toegankelijk laadpunt kost daar 47 cent per Kwh. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

Voordelig laden in Amsterdam

Het is momenteel het voordeligst om je auto op te laden in Amsterdam. In deze gemeente betaal je bij een publiek toegankelijke laadpaal gemiddeld 27 cent per Kwh. De kosten liggen hier – naar verhouding – laag omdat de gemeente afspraken heeft gemaakt met de aanbieders van de laadpalen. Deze prijzen worden elk kwartaal bepaald.

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto vaak goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoop uit bent, is het verstandig om alle kosten tegen elkaar afwegen.”

Dit zijn de duurste Noord-Hollandse gemeenten om je auto op te laden

Binnen de provincie ben je momenteel in Zandvoort het duurst uit: automobilisten betalen hier 48 cent per Kwh. Ook in Uithoorn en Heemstede is het niet goedkoop om je auto op te laden. De duurste duurste laadpalen van Noord-Holland vind je in de volgende gemeenten:

  1. Zandvoort: 48 cent per Kwh
  2. Uithoorn: 45 cent per Kwh
  3. Heemstede: 45 cent per Kwh
  4. Landsmeer: 44 cent per Kwh
  5. Edam-Volendam: 42 cent per Kwh

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”

Alle details met betrekking tot deze analyse vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/laadpaal-tarieven-2024

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws