Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Ook gemeente Dijk en Waard opent deuren tijdens Open Monumentendag

door | 31 augustus 2022 | Cultuur, Heerhugowaard, Nieuws

Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag in gemeente Dijk en Waard. Iedereen is tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom bij de deelnemende monumenten. De monumenten kunnen individueel bezocht worden, maar het kan ook via een fietstocht, met de Broekervaart of met een wandeling onder leiding van een gids die vertrekt vanaf de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard.

Traditioneel vindt de Landelijke Open Monumentendag plaats in het tweede weekend van september. In gemeente Dijk en Waard zijn een dertiental (rijks)monumenten geopend voor het publiek. Veelal zijn er enthousiaste eigenaren of vrijwilligers aanwezig die de bezoekers hartelijk verwelkomen en vragen kunnen beantwoorden en uitgebreide toelichting geven over het betreffende monument. Deelnemende monumenten zijn: de Allemanskerk, het Regthuis en het Behouden Huis in Oudkarspel; de R.K. kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude; de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude; Museum BroekerVeiling, de Nederlands Hervormde Kerk en de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk; de Twuyvermolen en de Witte Kerk in Sint Pancras en tenslotte het Poldermuseum, de Ontmoetingskerk en de Veenhuizerkerk in Heerhugowaard.

Vaar- en fietstocht

Een mooie mogelijkheid om meerdere monumenten aan te doen is door mee te varen met de Broekervaart. Deze vaart vertrekt van de Westdijk via de haven van Broek op Langedijk naar de Twuyvermolen in Sint Pancras. Daar kunnen bezoekers overstappen op één van de akkerschuiten die op en neer naar het Poldermuseum in Heerhugowaard varen. Zie voor meer informatie www.broekervaart.nl.
Ook is er een fietstocht uitgezet. Vanaf de startpunten Museum BroekerVeiling of de Ontmoetingskerk Heerhugowaard kunnen bijna alle monumenten die deze dag open zijn bezocht worden. De totale fietstocht is een kleine veertig kilometer. Bij de monumenten kunnen fietsers een stempel halen en bij minimaal drie stempels ontvangen de fietsers bij Museum BroekerVeiling een aardigheidje.

Wandeltocht met gids

Bij de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard neemt een gids u om 11.00 uur en om 14.00 uur mee met een wandeling door het oude centrum van Heerhugowaard. Deze wandeling is ongeveer 2 kilometer en duurt circa 1 uur. In de prachtige kerk zelf wordt gedurende de hele dag orgelvoorstellingen verzorgd.

Archeologie in Veenhuizen

Veel mensen denken dat de geschiedenis van voormalige gemeente Heerhugowaard pas begint bij de drooglegging in 1631. Bij opgravingen in 2016 zijn funderingen aangetroffen van twee afgebroken kerken, van een negentiende-eeuwse kerk uit 1862 en funderingen van een kerk uit ongeveer 1300!
In Veenhuizen wordt u dit jaar bij de Hervormde kerk aan de Kerkweg 26 meegenomen in het archeologische verleden van Veenhuizen. De grond rondom de huidige kerk is een archeologisch monument waar de afgelopen jaren verschillende archeologische opgravingen zijn uitgevoerd. Linda Verniers, archeoloog bij NMF Erfgoedadvies, licht tijdens een presentatie deze opgravingen toe. Daarbij gaat ze ook in op de ontstaansgeschiedenis van de omgeving van Veenhuizen en neemt ze u mee naar de archeologische resten van de voorgangers van de kerk van Veenhuizen die voor publiek zichtbaar zijn gemaakt.

Streekmarkt BroekerVeiling

Ieder jaar vindt in het tweede weekend van september de Streekmarkt BroekerVeiling plaats. Na jaren bij Wijndomein de Koen, dit jaar voor het eerst op het binnenterrein van Museum BroekerVeiling. Ook dit jaar staan er circa 30 kraampjes met de heerlijkste lokale versproducten en artikelen van ondernemers uit de regio. Deze dagen kunt u onder meer terecht voor verse kaas, heerlijke wijn, lokaal bier, honing, groente en fruit, en nog veel meer. De Streekmarkt is zaterdag 10 en zondag 11 september gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Uiteraard is er bij Museum BroekerVeiling voldoende gelegenheid om even te ontspannen en genieten van een hapje en een drankje op het terras en in het restaurant. Gedurende het hele weekend is er muzikale ondersteuning van jonge artiesten van het cultureel platform Artquake.

Mannenkoor De Lofstem

Op zaterdag 10 september fietsen ruim 30 leden van mannenkoor De Lofstem langs een viertal monumenten om op te treden. Om 13.00 uur starten ze in de Allemanskerk in Oudkarspel. Via de R.K. kerk Sint Jan de Doper, de Kooger Kerk eindigen ze om 16.00 uur op de Streekmarkt bij Museum BroekerVeiling. Mannenkoor De Lofstem is een eigentijds mannenkoor met een breed scala aan muzieksoorten in verschillende talen. Met 70 leden zijn ze een van de grootste mannenkoren in regio Alkmaar.

Over VriendenLoterij Open Monumentendag

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Het doel van VriendenLoterij Open Monumentendag is de aandacht voor monumenten te vergroten door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door lokale comités door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner VriendenLoterij.

Meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Open Monumentendag op www.ontdekdijkenwaard.nl/openmonumentendag

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws