Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Oosterdel: toekomstbestendig door behoud, herstel en ruimte om te genieten

door | 16 juni 2023 | Dijk en Waard, Gemeentenieuws, Langedijk

Het Oosterdelgebied, het laatste overgebleven deel van het historische Rijk der duizend eilanden, heeft plannen ontvouwd om zichzelf toekomstbestendig te maken. Met ongeveer 200 eilanden die nog resteren van de oorspronkelijke duizenden tuinbouwakkers, is het gebied momenteel een mix van tuinbouw- en natuurakkers waar diverse diersoorten hun thuis hebben gevonden. Echter, bijna 30% van de oevers is beschadigd, wat resulteert in een geleidelijke verkleining van de eilanden en bedreiging voor zowel de historische tuinbouwakkers als de natuur.

Om dit waardevolle stukje erfgoed te behouden, slaan verschillende partijen de handen ineen. De gemeente werkt samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Staatsbosbeheer, Museum BroekerVeiling en Stichting Veldzorg. Samen zoeken ze naar oplossingen om de instorting van oevers tegen te gaan en de cultuurhistorische eilanden te behouden.

Om tot een effectieve aanpak te komen, hebben specialisten van drie adviesbureaus het gebied onderzocht. Landschapsarchitecten van bureau Smartland, ecologen van bureau OAK en ingenieurs van bureau Movares hebben gezamenlijk een plan opgesteld om de toekomst van het Oosterdelgebied veilig te stellen. Het doel is om ervoor te zorgen dat tuinders, inwoners en bezoekers nog lang kunnen genieten van dit bijzondere stukje natuur.

Het Oosterdelgebied bevindt zich aan de oostkant van Broek op Langedijk en beslaat een oppervlakte van ongeveer 80 hectare, wat overeenkomt met zo’n 118 voetbalvelden. Met ruim 200 eilanden is het gebied een waardevol overblijfsel van het eens zo uitgestrekte Rijk der Duizend Eilanden. Voor meer informatie, de planning en het laatste nieuws over de ontwikkelingen in het Oosterdelgebied, kunnen tuinders, vrijwilligers, bewoners en ondernemers terecht op de daarvoor bestemde pagina.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws