Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Orquesta Astor Poldermuseum Heerhugowaard

door | 18 februari 2020 | Cultuur, Heerhugowaard

Het orkest uit Pingjum, Friesland, speelt voornamelijk werken van de Argentijnse componist en bandoneon speler Astor Piazzolla. De bezetting bestaat uit: zang, 4 strijkers, klarinet, basklarinet, accordeon en piano, en staat onder leiding van Bob Driessen. Opgericht in 2015, bestaat het orkest in de huidige bezetting sinds 2017. Met veel enthousiasme wordt er wekelijks gerepeteerd.

De ritmiek spat eraf in de muziek van Piazzolla. Zangeres Lucia Bozzano weet met haar authentieke en warme stem de ziel van de muziek goed te verklanken. Het orkest heeft door de speciale combinatie van melodieuze instrumenten een geheel eigen geluid.

Bob Driessen (1947) is als saxofonist bekend van het Willem Breuker Kollektief en orkest de Volharding. Hij componeert vanaf 1981 en geeft les op het Muziekpakhuis in Amsterdam. Hij maakt composities voor muziektheater en projecten over landschap en kunst vanuit stichting Nieuw Atlantis waar hij samen met zijn vrouw Gerda Holzhaus de oprichter van is. Alle muziek voor Orquesta Astor is door hem speciaal voor dit orkest gearrangeerd.

Astor Piazzolla (1921-1992) werd bekend door zijn nieuwe tango: de tango nuevo, waar invloeden van jazz en klassieke muziek duidelijk in te herkennen zijn. De tango, de typisch Argentijnse dans met zijn bijzondere ritmiek en dramatiek, ontstond in de hoofdstad Buenos Aires. Immigranten uit Europa, voornamelijk Italianen en Duitsers brachten de trekzak, een voorloper van de bandoneon mee. Uit de samensmelting van de muziek van oorspronkelijke bewoners, vroegere Spaanse immigranten en nieuwe immigranten, ontstond de tango. Bij de eerste composities die Piazzolla ten gehore bracht werd hij in eigen land verguisd. Hij vertrok naar Europa om les te nemen bij bekende componisten. Pas vele jaren later, toen hij successen in het buitenland vierde, werd hij in Argentinië op handen gedragen.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws