Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Pionierssubsidie voor particuliere woningen Rivierenwijk-Zuid

door | 8 april 2021 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard

Om de overstap naar aardgasvrij wonen voor woningeigenaren in de Rivierenwijk-Zuid te stimuleren, stelt gemeente Heerhugowaard een pionierssubsidie van 136.500 euro beschikbaar. De subsidie is bedoeld om vijftien particuliere woningen op het warmtenet aan te sluiten en voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas.

De energietransitie staat hoog op de agenda in Heerhugowaard. Waar landelijk is ingezet op aardgasvrij in 2050, heeft Heerhugowaard de ambitieuze doelstelling om al in 2030 energieneutraal te zijn. In de Rivierenwijk-Zuid zijn al meer dan 500 woningen van woningcorporatie Woonwaard aangesloten op het warmtenet. Omdat de hoofdleiding daar al ligt in een groot deel van de wijk is dit een mooie kans voor particuliere eigenaren om aan te haken.

Om dat te stimuleren, vroeg de gemeente in 2020 een rijksbijdrage aan bij het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. De Rivierenwijk-Zuid werd echter niet voor dit programma geselecteerd. Een tegenvaller, omdat er onder woningeigenaren in de wijk wel interesse is om aan te sluiten op het warmtenet, maar de kosten nog wel een hoge drempel vormen.

Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om 136.500 euro aan pionierssubsidie beschikbaar te stellen voor de eerste 15 woningeigenaren in de Rivierenwijk-Zuid die hun woning op korte termijn op het warmtenet willen aansluiten. Voor dit bedrag worden alle noodzakelijke aanpassingen in en om het huis uitgevoerd. De eigen bijdrage voor de woningeigenaren bedraagt maximaal 2.200 euro.

De projectpartners (gemeente, HVC en Comfort Partners) kunnen op deze manier op kleine schaal alvast praktische inzichten en concrete handvatten opdoen die helpen om een integrale wijkaanpak te ontwikkelen, die in de toekomst ook in andere wijken in de gemeente ingezet kan worden.

Woningeigenaren die voor de subsidie in aanmerking komen, ontvangen hierover in april een bericht. Woont u in de Rivierenwijk-Zuid? Is er in uw straat warmtenet aangelegd en bent u geïnteresseerd om met behulp van de pionierssubsidie over te stappen? Dan kunt u dat aan de gemeente laten weten door een e-mail te sturen naar l.vanderplaats@heerhugowaard.nl.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws