Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Rechtzaak over dodelijk ongeval op de N242 (Westerweg) bij Heerhugowaard

door | 27 oktober 2020 | 112 regio, Heerhugowaard, Nieuws

Slecht 35 seconden, dat is de tijd die tussen het moment zit dat een autobestuurster een telefoongesprek beëindigt en een dodelijk ongeval veroorzaakt.

Op 15 maart 2019 heeft er een dodelijk ongeval plaatsgevonden op de N242 (Westerweg) bij Heerhugowaard. De autobestuurster beëindigt een telefoongesprek, waarop ze 35 seconden later een dodelijk ongeluk veroorzaakt. Over wat er zich exact heeft afgespeeld in die 35 seconden, lopen de meningen sterk uiteen. “Neem nu een jouw verantwoordelijkheid. Dat jij de veroorzaker bent en niet ik”, bijt Peter Cornielje uit Den Helder de vrouw dinsdag ochtend in de rechtbank Alkmaar dan ook toe.

Na een bijeenkomst bij een fotowerkgroep is Cornielje die avond rond 22.30u samen met bijrijdster Hillie Stallinga uit ’t Zand op de weg naar huis. Tegelijkertijd rijd T. in haar grijze Nissan Murano over de N242 (Westerweg) richting Alkmaar. Ze is onderweg naar een vriendin in Amstelveen, waar ze die avond niet zal aankomen.

Eenmaal in de auto belt ze 53 seconden met de vriendin. Met “oortjes” in, dus zonder de carkit in haar auto te gebruiken. 35 seconden nadat ze ophangt botst de auto van T. frontaal op de witte Renault waarin Cornielje en Stallinga zitten, De Nissan beland in de berm, en de Renault draait om de as en beland met de voorkant in de andere richting.

Cornielje ziet het ongeluk zo weer voorzich, zo vertelt hij dinsdag in de rechtbank Alkmaar bij de emotionele zitting in de zaak tegen T. De tegemoetkomende auto op zijn weghelft van de N242 (Westerweg), de verblindende koplampen van die andere auto, Hillie die zich schrap zet en haar gil bij de crash. Hij roept haar en vraagt hoe het gaat. Geen reactie. Niet veel later voelt hij geen hartslag bij zijn meerijdster. Stallinga overlijdt ter plaatse op 66-jarigfe leeftijd.

T. wordt al snel aangewezen als veroorzaker van het ongeval met dodelijke afloop. Zij zou de gene zijn de in of voor de flauwe bocht op de verkeerde weghelft rijdt met haar auto. Op de weghelft waar Cornielje en Stallinga rijden, die nog napraten over de bijeenkomst en afspreken dat Hillie bij een volgende fotocursus weer met Peter zal meerijden.

Ook een getuige die achter de Renault rijdt en een verkeersongevallenanalyse door experts van de politie stellen dat T. degene is die aan de verkeerde kant van de dubbele doorgetrokken streep zit.

De Officier van Justitie ziet T. ook als de gene die door ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag’ veroorzaker is van de botsing. Ze was waarschijnlijk afgeleid door het gebruik van haar mobiele telefoon. De Officier van Justitie houd er na onderzoek van de belgeschiedenis rekening mee dat de vrouw net voor of tijdens het ongeluk aan het bellen is. Exact 35 seconden nadat ze het gesprek met de vriendin beëindigt, belt de getuige met de meldkamer van 112 over het heftige ongeluk op de N242 (Westerweg). De getuige schat in dat hij na ‘zo’n 15 tot 20 seconden na de klap belde’

De vrouw ontkent herhaaldelijk dat zij op de verkeerde weghelft reed en wijst de andere auto aan als veroorzaker. Dit zorgt voor woede van Cornielje en de aanwezige nabestaanden van Stallinga. Marco Berbee, de raadsman van T., noemt het onderzoek “suggestief”. Hij stelt dat de vrouw vanaf het begin af aan is gezien als de dader. “Terwijl er geen onderzoek is gedaan naar de rijrichting, telefoon, boardcomputer en nog wel meer bij cornielje.”

T. houdt aan de botsing negen gebroken ruggenwervels en een gebroken borstbeen over, en daarbij ook nog een hersenletsel en een whiplash. Ze heeft sinds het ongeluk niet meer durven rijden en raakt depressief en aan bed gekluisterd als gevolg van haar lichamelijke klachten.

Hoewel ze ‘Fysiek al gestraft is’, vind de Officier van Justitie dat T. toch een straf verdient voor haar onverantwoord rijgedrag dat heeft geleid tot een dodelijke aanrijding. Om die reden eist Stallinga een celstraf van drie maanden en een rijontzegging van 2 jaar tegen T.. Daarbovenop komt nog een schadenvergoeding van zesduizend euro aan de twee dochters van Stallinga voor de misgelopen inkomsten.

 

De uitspraak is over twee weken.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws