Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Ruim helft van Noord-Hollandse zwembaden heeft kledingvoorschriften

door | 22 augustus 2023 | Dijk en Waard, Nieuws overzicht, Regio nieuws

Neem jij het liefst een duik in een nietsverhullende stringbikini, een niet-officiële boerkini of met een onderbroek onder je zwembroek? Deze soorten badkleding zijn niet in elk zwembad in Noord-Holland toegestaan. 56,9% van de Noord-Hollandse zwembaden heeft in hun digitale huisregels kledingvoorschriften opgenomen, waarin bezoekers wordt verplicht zwemkleding te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van online stijlgids Dresscode.nl.

Maar wat wordt er verstaan onder ‘geschikte’ zwemkleding? Hier denkt niet iedereen hetzelfde over. Volgens sommigen valt nietsverhullende of juist gezichts- en lichaamsbedekkende zwemkleding hier niet onder, terwijl anderen dit juist als geschikt beschouwen. Om discussie te voorkomen, benoemt 10,8% van de Noord-Hollandse zwembaden nadrukkelijk in de voorschriften dat het dragen van zulke zwemkleding niet (of soms juist wel) is toegestaan, of enkel in aangepaste vorm.

Nietsverhullende bikini’s niet altijd geaccepteerd  

In Noord-Holland vermeldt 6,2% van de zwembaden specifieke voorschriften op hun website rondom het dragen van een string. Waar strings niet zijn toegestaan, mogen vrouwen vaak ook niet zonder topje zwemmen of zonnen.

In de provincie zijn er daarmee relatief gezien minder vaak regels voor schaarse badkleding dan landelijk, waar het gemiddeld om 12% van de zwembaden gaat. In zeven andere provincies ligt het percentage hoger dan in Noord-Holland, waaronder Noord-Brabant (29,4%), Gelderland (21,7%) en Utrecht (12,5%).

Regels voor religieuze zwemkleding

Hoewel nergens boerkini’s helemaal verboden zijn, stelt 4,6% van de Noord-Hollandse zwembaden specifieke eisen aan het type boerkini dat gedragen mag worden. Vrouwen mogen hier alleen in een ‘officiële boerkini’ zwemmen, gemaakt van zwemstof zoals Lycra.

Landelijk ligt dit percentage op 4,5%. In Gelderland hanteren de meeste zwembaden (10,1%) regels rondom dit soort religieuze kledingstukken.

Ondergoed onder zwemkleding beschouwd als onhygiënisch

Misschien herken je het wel: zwemmers die een onderbroek onder hun zwembroek dragen. Vaak omdat zwembroeken los zitten, maar soms ook voor het ‘hippe’ randje dat boven de zwembroek uit steekt. Echter vindt niet iedereen dit hygiënisch, waardoor het dragen van een onderbroek in 6,2% van alle Noord-Hollandse zwembaden expliciet niet is toegestaan. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,7%.

Benieuwd hoeveel zwembaden in de rest van Nederland kledingvoorschriften hanteren? En wat wel en niet wordt geaccepteerd? Dit en meer vind je in het onderzoeksverslag: https://www.dresscode.nl/kledingvoorschriften-in-zwembaden-wat-mag-wel-en-wat-niet/

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws