Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Scholieren Zuid-Scharwoude in debat over verkeersveiligheid en afleiding in het verkeer

door | 11 oktober 2021 | Langedijk, Regio nieuws

ZUID-SCHARWOUDE – Deze week organiseert jongerenorganisatie TeamAlert de projecten Kruispunt en The Battle op het Jan Arentsz in Zuid-Scharwoude. Op dinsdag en vrijdag gaan jongeren met elkaar in discussie over verkeersveiligheid en afleiding in het verkeer. Hiermee worden jongeren meer bewust gemaakt van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Het gebruik van de smartphone in het verkeer is enorm toegenomen. Dit heeft helaas gezorgd voor een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen. Eén op de vijf fietsongevallen onder jongeren heeft te maken met smartphonegebruik tijdens het fietsen. Daarom organiseert TeamAlert, mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Holland, gedurende deze week de projecten Kruispunt en The Battle op het Jan Arentsz in Zuid-Scharwoude.

Binnen Kruispunt gaan middelbare scholieren, te midden van verkeersborden, fietspaden en verkeerslichten, met elkaar in debat over verschillende thema’s gericht op verkeersveiligheid. Aan de hand van filmpjes en stellingen brengt een debatleider het gesprek op gang over verkeersveiligheid. Met een competitie-element van drie verschillende korte spellen wordt de drang om te winnen en de motivatie tot actieve deelname groter. Tijdens de discussies wordt gewerkt aan de sociale norm binnen de groep en denken studenten na over hun eigen risicogedrag in het verkeer.

Kruispunt beïnvloedt succesvol de kennis en intentie van middelbare scholieren. Leerlingen hebben meer kennis over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om te sms’en, te appen of muziek te luisteren op de fiets na deelname aan het project.

Met The Battle raken jongeren zich meer bewust van de gevaren van afleiding in het verkeer. Twee teams strijden om de titel: “Baas in het verkeer!”. De leerlingen gaan al acterend en improviserend aan de slag met verschillende thema’s over verkeersveiligheid. Ze beelden veilige en onveilige situaties uit, beantwoorden quizvragen en proberen samen een voornemen te formuleren die in het teken staat van verkeersveilig gedrag.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws