Sluiswachter Pascal kijkt uit naar Drijf-In Bios
“Alweer een interview? Ik word zo nog een bekende Nederlander!” Een bekende Dijk en Waarder is de goedlachse Pascal Luyckx van de sluis in Broek op Langedijk sowieso, zoveel wordt wel duidelijk als je te gast bent in zijn sluispassage. Met dit mooie weer heeft hij zijn handen vol aan alle bootjes die de sluis willen passeren, op weg naar het kanaal of de andere kant op richting het Oosterdelgebied.
Ons kent ons
Goedemorgen Pascal! Dankjewel Pascal! Hij wordt voortdurend bij zijn naam begroet, mensen die met hun bootje in de haven liggen komen af en aan. Hij drinkt met de één een bakkie en regelt voor de ander de sleutels voor het toiletgebouw. Sowieso is er voor iedereen tijd voor een praatje. Ondanks de voortdurende drukte voor hem in het water waar hij zijn volle aandacht aan moet besteden. “Prachtig toch! Het is hier een dorp op zich hoor, ons kent ons. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen langsvaren, we hebben alle nationaliteiten wel een keer voorbij zien komen. Maakt mij niet uit. Ik spreek alle talen, behalve betalen”, grapt hij.
Tweede huis
De gepassioneerde sluiswachter maakt deze zomerse dagen met gemak 12 tot 16 uur. “Ik doe dit niet alleen hè, zonder de jongens kan ik dit niet doen. Alhoewel ik wel moet bekennen dat ik er zelf graag bij ben. Vakantie nemen doe ik niet aan, dat komt straks wel weer in oktober. En als ik een dag vrij ben, kom ik alsnog een bakkie doen. Het is mijn tweede huis.”
Vrijwilligers
Inclusief Pascal, bestaat zijn team uit negen vrijwilligers. “Ik ben er de hele dag en zij werken een aantal dagdelen. Sommige van deze jongens hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen via via bij mij terecht en krijgen hier structuur, verantwoordelijkheid en een reden om je bed uit te komen. Ook op sociaal gebied moeten sommigen een paar hobbels overwinnen, maar je ziet ze groeien. En onderschat het schouderklopje niet hè, dat deel ik ook veelvuldig uit.”
De jongens vliegen uit zodra ze daar aan toe zijn. Een van hen werkt inmiddels bij het Stadsbedrijf van de gemeente, een andere jongen heeft nu een betaalde baan als sluiswachter in Enkhuizen.
Levende ANWB-paal
“Ikzelf zit hier al 18 jaar en blijf dit voorlopig nog wel doen hoor. Dit werk is mijn lust en mijn leven. Ik ben 56 dus kan nog wat jaartjes mee. Bovendien is het niet alleen schutten wat we hier doen. Ik ben ook havenmeester, ik onderhoud het groen rondom de sluis, ben sociaal werker en klusjesman, we maken zelf de toiletten schoon en we zorgen dat alles netjes is rondom de sluis en de haven. Daarnaast ben ik een levende ANWB-paal voor mensen die een leuk restaurant of uitstapje zoeken.”
Eigen regels
“Er is mij weleens aangeboden om van deze vrijwilligersbaan een betaald dienstverband te maken. Dat lijkt aantrekkelijk, maar dit werk is alleen in de zomermaanden beschikbaar en ik zoek iets voor het hele jaar rond. Ook lever ik een stuk vrijheid in zodra ik een arbeidscontract teken. Het klinkt misschien een beetje streng, maar in deze sluis gelden nu mijn regels en niet die opgelegd zijn door mijn baas. Als je niet luistert of bijdehand doet, dan heb je een probleem met mij.” Hij vertelt met een lach: “Mensen die door het rode licht varen, anderen inhalen om snel nog mee te kunnen, of zich niet aan de veiligheidsregels houden, die hebben een probleem. Dan ben ik heel irritant hoor, dan kom je er gewoon niet door!”
Schutgeld
Deze voorvallen zijn op één hand te tellen, gelukkig zijn de meeste passanten van goede zin en dankbaar. De sfeer is gezellig en gemoedelijk. “Chagrijnig word ik alleen van dingen die stuk gaan of wanneer de sluis in storing staat.” De kosten voor de sluis zijn te verwaarlozen, men betaalt per boot 2,50 voor een enkeltje. Kinderen krijgen een waterijsje, voor hondjes heeft hij hondensnoepjes staan. “Dan blijven ze netjes stilzitten.” Het schutgeld wordt met het traditionele klompje aan een hengel opgehaald – “Ik heb nog nooit iemand geraakt” – en gaat naar de gemeente, maar daarnaast krijgt het team regelmatig een fooi, soms zelfs gebak of een andere attentie. “Daar doen we het niet voor, maar waardering is altijd leuk!”
Ideeën
Pascal heeft heel wel wat ideeën voor dit waterrijke gebied tussen Langedijk en Heerhugowaard, beter bekend als Kanaalpark. “Er is hier zoveel meer mogelijk! Maar soms denk ik te snel en vergeet ik dat er vergunningen nodig zijn of dat het ene project weer hangt aan het andere. Toch zou ik het waarderen als de gemeente mij vaker vraagt hoe ik het zie, want ik ken iedereen en weet alles van deze omgeving.”
Drijf-In bioscoop
Mooi voorbeeld van de samenwerking is het komende evenement, de Drijf-In bioscoop. “Dit idee heb ik ooit samen met Ontdek Dijk en Waard ontwikkeld. Vorig jaar was de eerste keer en het was ondanks dat het de eerste keer was, én het slecht weer was, een onverwacht groot succes. Dus mijn verwachtingen voor deze editie zijn hooggespannen. Voor deze Drijf-In hebben we voor de film Jaws gekozen omdat ik denk dat die zowel ouderen aanspreekt als jongeren. Het is weliswaar een oudje, maar nog steeds een razend spannende film! Verder is er livemuziek en er zijn toepasselijke versnaperingen verkrijgbaar. Vanuit de sluis zorgen we voor sfeervolle verlichting en er komt dit jaar een ponton in het water waar mensen met stoeltjes op kunnen zitten. Het is een hele organisatie, maar ik word hier heel blij van. Ik zou heel Dijk en Waard echt aanraden om langs te komen op vrijdag 14 september, met of zonder bootje, want het wordt een feestje!”
Aanmelden kan hier.
Kanaalpark Waterdag
Harde regen en storm zorgden ervoor dat de Kanaalpark Waterdag op 6 juli onverwacht moest worden afgelast. Het is niet mogelijk de Waterdag op korte termijn weer te organiseren. Daarnaast zijn of gaan veel mensen met vakantie en zij moeten dan dit leuke evenement missen. Daarom heeft de gemeente Dijk en Waard Zomer van Kanaalpark besloten de Waterdag naar de zomer van 2025 door te schuiven. Mooi nieuws is wel dat een aantal onderdelen uit het waterprogramma aan de gratis Kanaalpark Drijf-In Bios is toegevoegd. Zo opent de Drijf-In Bios op 14 september met de spectaculaire flyboard-show. Er is een muzikaal optreden van de band Tuesday Afternoon bij de sluis en ook aan lekkere bioscoopversnaperingen is gedacht.
Bron gem. Dijk en Waard