Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Speeltuin van de toekomst: Pumptracks populair

door | 28 september 2020 | Langedijk, Nieuws, Regio nieuws

Kinderen en jongeren moeten vaker buitenspelen en meer bewegen. Maar hoe krijg je ze achter de spelcomputer vandaan? De initiatiefgroep van pumptrack Dijk en Waard heeft het antwoord: een pumptrack! Deze ‘urban playground’ zie je steeds vaker en het enthousiasme is groot. Dat een pumptrack in populariteit toeneemt is niet zo raar. Het zorgt voor gezonde beweging en het geeft die lekkere ‘kick’ waar jongeren naar op zoek zijn. 

Wat is een pumptrack? Een pumptrack is een unieke multifunctionele sport- en speelvoorziening dat vaak in parken aangelegd wordt. Het is een parcours van asfalt voor alles op wielen: bmx-fietsen, mountainbike, (stunt)step, loopfiets, skates of skateboards. Oftewel, geschikt voor alle fiets- en skatesporten. Het parcours wordt zonder te trappen afgelegd. Door de fiets met een pompende beweging over kleine en grote heuveltjes, sprongen en tafels over het parcours te bewegen ontstaat een voortbeweging. Een leuke en makkelijke manier om je fietstechniek te beoefenen of simpelweg om een heleboel lol op wielen te hebben.

Is het moeilijk? Nee. Moeilijk is het niet. Je hebt het zo onder de knie. Het is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud. Niet alleen volwassenen en tieners hebben snel de ‘flow’, maar ook jonge kinderen maken al snel met veel plezier rondjes over de baan. Het is een uitdagende manier om in de buitenlucht samen te komen en te bewegen. Veilig is het ook. De pumptrack is laag bij de grond, heeft geen scherpe randen en is bij regen niet glad. Het komt zelfs met een speciaal certificaat.

Waarom een pumptrack? De initiatiefnemers willen graag ruimte om te spelen en iets anders dan de ‘saaie’ speeltuintjes. Een pumptrack is duurzaam, onderhoudsvrij en zorgt voor gezonde beweging en biedt uitdaging voor elk niveau. Je gebruikt niet alleen je been- of armspieren, maar diverse spiergroepen in je lichaam. Het is een gezonde bezigheid in de openlucht. Dit geeft een fantastische mogelijkheid om op een actieve manier je vrije tijd door te brengen.

De initiatiefgroep

Vorig jaar waren twee Langedijker gezinnen aan het kamperen in Brabant. Op de camping lag een pumptrack. Twan (11) en Roan (8) waren er niet vanaf te krijgen: “We hadden ontzettend veel plezier en toen we het goed onder de knie kregen, werd het steeds uitdagender.” Een jaar later maakten ook de andere initiatiefnemers Kees (16), Nienke (11) en Pepijn (8) kennis met een pumptrack. “Het was afgelopen zomer bloedheet, maar we waren uren aan het steppen en fietsen. Zo leuk is het.” Al snel kwam dus de wens voor een pumptrack in de buurt. Want ondanks dat pumptracks in het zuiden en oosten van Nederland razend populair zijn en volop aangelegd worden, ligt er niks in Noord-Holland.

“Daar willen we verandering in brengen. Wij zijn een petitieactie gestart en binnen twee weken hebben we al bijna 200 petities ontvangen. En we hebben nog een week voor het verzamelen van petities.” Want volgende week zit de initiatiefgroep om tafel bij de gemeente. Daar presenteren zij hun projectplan. “We hopen dat de pumptrack er komt en het liefst op een locatie die voor iedereen goed bereikbaar is. Buitenspelen is belangrijk en hoe leuk zou het zijn als dat op een pumptrack kan!”

Help mee om de pumptrack te realiseren en teken de petitie op www.pumptrackdijkenwaard.nl

 

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws