Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

STRAAT museum komt in actie voor Giro 555

door | 1 maart 2022 | Laatste nieuws, Nieuws overzicht, Theater overzicht

STRAAT museum, vorig jaar geopend in Amsterdam-Noord, zal woensdagavond zijn deuren openen voor een speciale actie voor Oekraïne. De opbrengst van deze avond gaat in zijn geheel naar Giro 555. STRAAT is een internationaal museum voor graffiti en street art en wil mensen inspireren, verbinden en in deze tijd ook troost bieden.

STRAAT zal woensdag 2 maart, naast de normale openingstijden (10:00 – 18:00) zijn deuren openen tussen 18:00 – 22:00. De entree zal ‘s avonds 5 euro bedragen maar uiteraard is iedereen vrij om meer te doneren. De volledige opbrengst van de woensdagavond gaat naar Giro 555. Er wordt, naast de ticketverkoop, ook geld ingezameld met de verkoop van kunst van een betrokken kunstenaar. Iedereen die aan deze avond meewerkt – van suppoosten tot externe medewerkers – doet dit geheel belangeloos.

De kracht van street art is dat het actuele thema’s onder de aandacht brengt. Dit zie je terug In de collectie van STRAAT, waarin onder meer wordt stilgestaan bij de vluchtelingencrisis. Het museum wil door middel van deze kunstvorm troost bieden en verbinden. ‘Op momenten als deze staat de street art community op, en dat is hartverwarmend om te zien’ aldus creatief directeur David Roos. ‘Gisteren zijn er bijvoorbeeld twee portretten geschilderd op de buitengevel waarin aandacht wordt besteed aan Oekraïners die zijn omgekomen tijdens de oorlog. Ook de social media-kanalen van kunstenaars staan vol met creatieve steunbetuigingen aan Oekraïne. Wij willen hier als STRAAT museum ook een bijdrage aan leveren’.

In samenwerking met kunstenaar Davor Smoljan zal STRAAT speciale werken aanbieden. Davor Smoljan, zelf opgegroeid in het door oorlog geteisterde Sarajevo, verkoopt deze afdrukken via de museumwebsite. De prints zullen door Davor worden voorzien van een gele en een blauwe vingerafdruk. De opbrengst van de verkochte werken zal volledig aan Giro 555 worden gedoneerd.

Een van de werken van Davor Smoljan

Een kunstwerk waar de boodschap van STRAAT in terugkomt is de onlangs geplaatste installatie ‘Care Portal’. Dit participatieve kunstwerk van Jad el Khoury, een rolluik vol kogelgaten, is een overblijfsel uit de Libanese Burgeroorlog. Het werk nodigt bezoekers uit om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in de kogelgaten. Langzamerhand verandert het grauwe rolluik zo in een kleurrijk panorama van hoop. Het kunstwerk zal speciaal voor deze avond blauw en geel kleuren.

Over STRAAT  STRAAT opende zijn deuren in oktober 2020. Het museum is gehuisvest op het rauwe NDSM-terrein in Amsterdam Noord en is gericht op graffiti en street art. STRAAT viert op bijzondere wijze hoe een kunstbeweging, die is ontstaan vanuit illegaliteit, creativiteit en expressie, een onmiskenbare impact heeft. STRAAT Gallery organiseert solo- en groepstentoonstellingen die zowel de geschiedenis als de toekomst van street art laten zien. De galerie en het museum beogen de wereldwijde diversiteit, zichtbaarheid en aanwezigheid van de kunstbeweging te vergroten. www.straatmuseum.com

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws