Tino verlegt zijn grenzen meermaals en traint voor aangepaste triathlon
Een incomplete dwarslaesie na drie hernia operaties legden hem letterlijk bijna helemaal lam, maar Tino kwam terug en traint nu voor een aangepaste triathlon. En dat doet hij niet alleen, dat doet hij samen met de coaches van Team NL. Hij zwemt weliswaar in de baan naast het Nederlands Team, maar hij ontvangt dezelfde support en ervaart de coaches als grote stok achter de deur. Dat dit het resultaat zou zijn van een gesprek met de regiocoördinator aangepast sporten in Alkmaar, had niemand op dat moment aan zien komen.
Hij heeft zelfs een tijd in een rolstoel gezeten: Het zat Tino niet mee nadat na drie hernia operaties ook nog een fistel in zijn ruggenmerg weggehaald moest worden. Inmiddels loopt hij weer, al is het gevoel in zijn onderbenen nooit helemaal teruggekomen. En daar ligt meteen de crux, want wat ga je doen als je wel wílt sporten, maar je benen je beperken in je mogelijkheden? “Met de fysiotherapie die ik tot dat moment kreeg was ik ook wel een beetje klaar. Ik zag gewoon te weinig vooruitgang om me daar nog erg voor te motiveren. Maar interesse om te gaan sporten had ik wel,” vertelt Tino. “Bij het revalidatiecentrum van Heliomare verwezen ze mij door naar Madeleine Stoop van Sport-Z. Ik woon in Alkmaar en zij was voor deze regio het aanspreekpunt voor het aangepaste sporten. Dit was wel een drempel om te nemen, maar Madeleine nodigde me meteen uit voor een gesprek en er was een goede klik waardoor ze mijn wensen en beperkingen goed leek te begrijpen.”
Regiocoördinator Aangepast Sporten
Madeleine is als regiocoördinator bekend met het aangepaste sportaanbod in Alkmaar en de regio. “Tino kwam bij mij op bezoek en we hebben samen bekeken welke sport- en beweegactiviteiten hem aanspraken. Doordat hij aangaf graag te zwemmen en fietsen was de link met het triathlon voor mij snel gelegd. De Triathlon Bond is dankzij het Alkmaarse Sportakkoord onlangs een project gestart met de aangepaste triathlon. Tino was dan ook snel gekoppeld aan mijn contactpersoon daar,” licht Madeleine toe.
Starten met Triathlon
Zomaar te starten met de triathlon sport lijkt imposant, toch was het ijs snel gebroken toen Tino zich eenmaal bij de zwemtraining meldde. Bij de zwemlessen wordt hij veelal begeleid door Ruud Kuipers, zelf ervaren triatleet, die zijn leerlingen weet te motiveren de eigen grenzen steeds weer te verleggen. “Ruud weet echt het beste uit mij naar boven te halen. Onder zijn begeleiding train ik nu toe naar het voltooien van een aangepaste triathlon in juni 2022. Momenteel zwem ik 2 kilometer in een les, Ruud motiveerde mij om dit op te bouwen want in het begin hield ik het amper 25 meter vol. Dankzij de trainingsschema’s die Ruud me aanreikt zie ik ook bij de fysiotherapie weer uitdaging. Ik doe daar aan krachttraining en ga mijn activiteit op de loopband uitbouwen zodat ik straks ook verder kan lopen.”
Niemand kijkt op, je hoort erbij
Het lopen vormt momenteel nog de grootste uitdaging voor Tino, het fietsen gaat hem goed af. Het mooiste aan trainen met paralympische sporters? Tino beantwoordt deze vraag: “Hier kijkt niemand op als je ‘anders’ bent of loopt. Ik voel me onderdeel van het team, ze betrekken me er echt bij. Ik keek ook met heel andere ogen naar de Paralympische Spelen in Tokyo afgelopen zomer. Ik zie anderen die een grotere beperking hebben dan ik en die ook gewoon doorzetten, daar haal ik motivatie uit want dan moet het voor mij toch ook mogelijk zijn?”
Invloed op gezondheid
Het sporten heeft Tino al veel gebracht. Hij voelt zich beter, is sterker, zijn conditie is toegenomen en zijn gewicht afgenomen. “Ik ben ook gestopt met het spuiten van insuline. Dit doet veel met je, ook mentaal voel ik me veel beter.” Werken zit er door zijn beperking helaas niet meer in, maar omdat zijn conditie nu zo goed op pijl is kan Tino wel zijn vrijwilligerswerk bij het dieselgemaal van Alkmaar weer oppakken. “Dit is een monument uit 1913, het is lang een ondergeschoven kindje geweest en dankzij veiligheids- en technische aanpassingen kunnen we weer veilig draaien. We hebben zelfs een deal met het Hoogheemraadschap; als Alkmaar natte voeten krijgt mogen wij helpen met bijpompen. Ik onderhoud het gemaal samen met andere vrijwilligers, iets wat ik in mijn eigen tempo kan doen. Wij leiden ook leerlingen van het PCC Vondelstraat rond, zij kunnen zien hoe de techniek in elkaar steekt, het gemaal heeft een open motor dus alles is zichtbaar.”
Tino is duidelijk in zijn element als hij vertelt over zijn vrijwilligerswerk én over zijn sport. “Het verhaal van Tino is een verhaal wat ik graag vertel als ik het over mijn functie als regiocoördinator bij Sport-Z heb. Zijn inzet en passie maar ook zijn resultaten zijn absoluut iets om trots op te zijn, hij is een inspiratiebron voor velen die de weg naar het aangepaste sporten nog moeten afleggen,” aldus Madeleine namens Sport-Z.
Ook in gesprek?
Herken je je in het verhaal van Tino, of ervaar je drempels om weer in beweging te komen? Ga in gesprek met de regiocoördinator aangepast sporten en zij helpt jou op weg. Contact opnemen kan via m.stoop@sport-z.org of 06-11149728.