Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Vaarregels garanderen vaarplezier voor iedereen in Heerhugowaard

door | 18 maart 2021 | Heerhugowaard

Het voorjaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat het vaarseizoen binnenkort weer van start gaat. Om dit voor mens, dier en natuur zo prettig mogelijk te maken, zijn er een aantal vaarregels. Politie en gemeente zien ook dit jaar weer toe op de naleving hiervan. Maar wat zijn de regels precies?

Leeftijdsgrens varen

Varen in een zeil- of roeiboot mag op alle leeftijden, maar dit geldt niet bij het gebruik van motorboten, jetski’s en waterscooters. Een motorboot die harder gaat dan 20 kilometer per uur mag alleen worden gebruikt door iemand van 18 jaar of ouder. Ook moet deze persoon in het bezit zijn van een vaarbewijs. Kinderen tussen 12 en 16 jaar mogen motorboten besturen die niet harder gaan dan 13 kilometer per uur. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen geen motorboot besturen.

Maximale snelheid

De maximale vaarsnelheid is 6 kilometer per uur. Alleen op het kanaal Alkmaar-Kolhorn ligt de maximale vaarsnelheid hoger, namelijk op 9 kilometer per uur. Deze maximum snelheid is bedoeld om de veiligheid op het water te verhogen en de oevers, beschoeiing en nesten van broedende vogels te beschermen. Want een hogere snelheid zorgt ook voor hogere golven.

Aanleggen beperkt en geen alcohol of geluidshinder

Een boot aanleggen in ecologische oevers, zoals bijvoorbeeld in het riet, is verboden. Dit kan schadelijk kan zijn voor de natuur. Aanmeren op oevers die grenzen aan tuinen van inwoners mag ook niet. Dit kan schadelijk zijn voor de beschoeiing en zorgt mogelijk voor hoge reparatiekosten voor de bewoners. Alcohol in de boot is verboden. Ook overlast veroorzakende geluidshinder mag niet.

Varen op de Plas van Luna

Op de Plas van Luna is het verboden om te varen met een motorboot of elektrische boot. Roeien, surfen en kanoën mag hier wel.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws