Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Van Foreest Publiekslezing

door | 18 februari 2020 | Alkmaar, Cultuur

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Spreker
Historicus Geerten Waling (1986) is onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en columnist voor Elseviers Weekblad. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en bij
televisieprogramma’s zoals Buitenhof.

Lezing
De Amerikaanse onafhankelijkheid in 1776 was een waarlijk revolutionair moment. Vol spanning keek de wereld toe wat de Founding Fathers gingen doen. Een democratische, federale republiek? Dat was ongehoord. Of toch niet? Nee, sinds 1588 bestond er al zo’n land: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nederland dus, in zijn vroegste vorm. In zijn lezing vertelt historicus Geerten Waling over wat we onterecht zijn vergeten: de Verenigde Staten zijn voor een belangrijk deel gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in Nederland zijn uitgedacht en uitgeprobeerd.

Alkmaar als belangrijk economisch en cultureel knooppunt
Allang voordat in 1573 tijdens de Nederlandse Opstand ‘de Victorie’ begon, was Alkmaar een belangrijk economisch en cultureel knooppunt. Daarin is een waar monument van lokaal zelfbestuur het Alkmaarse stadhuis, dat 500 jaar geleden in 1520 werd opgeleverd – een jaar voordat de medische genie Pieter van Foreest hier werd geboren. Met dit alles speelt Alkmaar een cruciale rol in het lange proces dat uiteindelijk zou leiden tot de vrije en welvarende democratische rechtsstaten die we tegenwoordig in grote delen van de wereld zo zijn gaan waarderen.

Van Foreest Publiekslezing
Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Ineke Sluiter(2019), Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Kaarten

  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 7,50
    Incl. garderobe

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws