Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Vanaf 4 oktober tot 8 november Expositie “Mens, stoel en de Wereld” Kunstuitleen Alkmaar

door | 28 september 2020 | Alkmaar, Cultuur, Nieuws

Mens, Stoel en de wereld
“Ik heb altijd al een haat-liefde verhouding gehad met kunst” (Rogier Alleblas)

Een kritisch kunstenaar probeert door het maken van kunst de samenleving bewust te maken van iets dat de kunstenaar belangrijk vindt. Om een voorbeeld te noemen: een kunstenaar kan zich als kernvraag stellen: Wat zijn de gevolgen van ons bestaan en ons handelen voor volgende generaties mensen en wat doet het met de wereld, dier en natuur?
Een kunstenaar werkt vaak intuïtief, dat wil zeggen hij of zij gaat niet op een zonnige zondagmiddag bedenken wat voor kritische kunst er gemaakt gaat worden. Het is niet hetzelfde als het bakken van een taart met een recept om te volgen. Kunst bedenken is gedoemd om te mislukken alhoewel een kunstenaar met een goed pr verhaal een eind kan komen. Het publiek dat de kunst gaat zien is ook niet altijd even kritisch. Door een beeld, situatie, of gebeurtenis raakt een kunstenaar geïnspireerd en kan hij of zij op velerlei manieren aan de slag gaan om deze inspiratie te gaan verbeelden.

Kan kunst verantwoordelijkheid nemen, bewustzijn creëren, en een verandering in gang zetten? Kunstenaars Paul Salet en Rogier Alleblas doen een dappere poging.
Het zijn geen designkunstenaars waarbij het alleen draait om vorm en kleur.
Het werk dat zij maken -Paul bewerkt stoelen en Rogier maakt foto’s-  is niet vrijblijvend, ze kijken via hun kunst kritisch en met humor naar de toestand in de wereld. Maar hoe doen ze dat dan en wat maken ze?

Paul Salet (1956)
Paul bracht zijn jeugd door in de bossen van Brabant en in de fabriek van zijn grootvader waar eiken meubelen werden geproduceerd. Hij hield van de bomen en de geur van hout als er vakmensen mee werkten. Het verliet hem nooit, hoewel hij in Amsterdam sociale psychologie studeerde en beoefende.

Als vrije kunstenaar werkt Paul Salet met gebruikte materialen, hout en gevonden voorwerpen. In 2015 startte hij een serie stoelen, genaamd “Enough Chairs.”
Paul Salet: “Veel gaat verloren, stoelen die goed zijn verliezen hun aantrekkingskracht en belanden op straat. Ik neem ze mee en geef ze hun geheugen terug, ze herwinnen hun waarde en staan weer zelfbewust in de wereld. Een tweede jeugd is begonnen.”

De stoelen zijn bestaande stukken die hun waarde verloren lijken te hebben. Dit is het uitgangspunt voor de serie. De “verloren” stoel wordt vrij gemaakt door binnen de grenzen van het origineel te snijden en te schuren.
Het resultaat is een licht, maar functioneel en sterk meubelstuk, iets nieuws, soms een object, soms een nieuwe stoel waarop gezeten kan worden..
Paul Salet: “Mijn werk gaat over hoe we omgaan met de spullen om ons heen, hoe houden we die bij ons? Hoe gaan we daar mee om en gebruiken en hergebruiken we die? Het werk gaat daarmee ook over consumentisme, duurzaamheid en eindigheid. Ik kijk naar de gedragingen van de mens met zijn of haar gebruiksvoorwerpen om zich heen. Als kunstenaar gebruik ik de dingen opnieuw en geef er een nieuwe functie aan.”

Rogier Alleblas(1969)
Tijdens de expositie in de kunstuitleen van Alkmaar zijn er twee series te zien van Rogier. Een serie is analoog op film geschoten en daarna beschilderd met olieverf. Iedere foto wordt daarmee een uniek fotoschilderij. Op veel van de foto’s is een figuur, een mannetje te zien dat worstelt met zijn omgeving.  De ene keer hangt hij aan een paal in het water, op de volgende foto staat hij op een stapel stoelen. Wat ziet hij? Waar gaat hij naar toe?
Het veranderende milieu, de stijgende waterspiegel en milieurampen worden op deze  foto’s verbeeld, het lijkt of de aarde de wereld weer terug verovert op de mens. Toch zijn de foto’s ook grappig, dat maakt de beelden gelaagd en komt de ernstige boodschap op een ontspannen manier aan.
De tweede serie foto’s heeft de titel “Modern Times”.
We zien kleuren stillevens die uiterlijk doen denken aan de Hollandse meesters van de 17e eeuw. Maar wat doet dat plastic daar in beeld? En verdomd, daar ligt ook een I-phone.  We zien verrot en beschimmeld fruit. In een ander beeld medicijnen. Bij een foto is het vlees van een fondue maaltijd zo gefotografeerd dat het lijkt alsof een worstvingers je willen grijpen!

De relatie van de mens met de wereld zich heen is in Modern Times het thema van de serie. Plastic afval, voedselverspilling, vleesconsumptie, medicijngebruik, gezondheid, telefoonverslaving. Het komt op een verontrustende en tegelijk humoristische manier naar voren in Het fotowerk van Rogier Alleblas.
Onsmakelijk, irriterend en humoristisch waren de eerste reacties van het publiek op deze foto. Vergankelijkheid en milieuproblematiek gevangen in een op het eerste gezicht onschuldig stilleven. In mooi licht gefotografeerd, bedwelmend bijna, toch klopt er iets niet. Deze stillevens zijn niet vrijblijvend.

Vanaf 4 oktober tot 8 november
“Mens, stoel en de Wereld”
Kunstuitleen Alkmaar

Bergweg 1
1815 AC Alkmaar
Woensdag tot en met zondag geopend
www.kunstuitleenalkmaar.nl

www.rogieralleblas.nl
www.paulsalet.nl

 

 

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws