Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Veroordeling Langedijkse voor veroorzaken dodelijk ongeluk Heerhugowaard

door | 10 november 2020 | 112 regio

De rechtbank Noord-Holland heeft een 35-jarige vrouw veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een rij-ontzegging van twee jaar voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval op 15 maart 2019 in Heerhugowaard. Als voorwaarde moet de vrouw 5000 euro overmaken aan de Vereniging Verkeerslachtoffers. Bij het ongeval kwam een 66-jarige vrouw om het leven en raakte een 58-jarige man zwaar gewond.

Het ongeval gebeurde ’s avonds in het donker op de N242 (Westerweg) in Heerhugowaard. De vrouw reed in de richting van Alkmaar. In een flauwe bocht is de auto die de vrouw bestuurde frontaal gebotst tegen een auto die uit de andere richting kwam. De bestuurder van die auto is door het ongeluk zwaar gewond geraakt, zijn passagier is overleden.

Volgens de officier van justitie reed de vrouw op de verkeerde weghelft en is het ongeluk door haar schuld ontstaan. De vrouw ontkent dat zij op de verkeerde weghelft reed. Volgens haar deed de andere bestuurder dat juist.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het de vrouw is geweest die de dubbele doorgetrokken streep heeft overschreden en op de verkeerde weghelft heeft gereden. Dit hebben de bestuurder van de andere auto en een getuige verklaard. Ook blijkt uit het onderzoek van de politie dat een bandenspoor van haar auto op die weghelft is aangetroffen. De rechtbank vindt daarom dat het ongeval de schuld van de vrouw is.

Hoe het kwam dat de vrouw op de verkeerde weghelft terecht is gekomen, is niet met zekerheid vast te stellen. Mogelijk was zij afgeleid door het telefoongesprek dat zij vlak voor het ongeval met een vriendin heeft gevoerd. Wel duidelijk is dat de vrouw niet steeds en niet genoeg haar aandacht bij het verkeer heeft gehouden en zo op de verkeerde rijbaan terecht is gekomen.

Straf

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat de vrouw zal moeten leren leven met het feit dat het aan haar schuld te wijten is dat een andere persoon om het leven is gekomen en met de rol die zij – ongewild – heeft vervuld in het veranderde leven van de nabestaanden en de bestuurder van de andere auto. Ook heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de vrouw zelf zwaar gewond is geraakt door het ongeval en sindsdien last heeft van psychische problemen. De rechtbank vindt daarom dat zij niet naar de gevangenis hoeft. Omdat de vrouw ook geen werkstraf kan doen, heeft de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Als voorwaarde om niet de gevangenis in te hoeven, heeft de rechtbank bepaald dat de vrouw 5000 euro moet storten op de bankrekening vande Vereniging Verkeersslachtoffers. Deze verenging behartigt de belangen van mensen die te maken hebben met de gevolgen van ernstige verkeersongevallen.

Geen schadevergoeding voor de nabestaanden

Twee dochters van de overleden vrouw wilden een schadevergoeding omdat zij na het overlijden van hun moeder enkele dagen niet hebben kunnen werken. Een van de dochters woont in het buitenland en zij claimde ook de kosten voor de reis naar Nederland. De rechtbank heeft de vorderingen tot schadevergoeding afgewezen. In de wet is bepaald dat nabestaanden maar bepaalde kosten vergoed kunnen krijgen en daar vallen de gevraagde kosten niet onder.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws