Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Verwachting wespenoverlast 2024

door | 30 april 2024 | Laatste nieuws

De website Meldpunt Ongedierte staat weer klaar voor ieder scenario rondom de wespenoverlast in 2024. Zal het opnieuw zo’n knotsgek seizoen worden? Of zal het deze keer meevallen?

Factoren die van invloed zijn:

De overleving van de wespenkoninginnen is cruciaal voor de omvang van de wespenpopulatie. De temperatuur en weersomstandigheden in het vroege voorjaar bepalen of de koninginnen die uit hun winterslaap ontwaken de eerste fase van nestbouw overleven.

Het najaar van 2023 was qua paringsvlucht gemiddeld, wat een positieve indicator is. Echter, de warme temperaturen in maart 2024 kunnen ervoor hebben gezorgd dat veel koninginnen te vroeg uit hun winterslaap zijn ontwaakt. Dit is voor hen zeer risicovol bij latere vorst of zware storm. In april zijn er namelijk weer zeer lage temperaturen waargenomen met een vrij agressief weertype.

In 2021 bijvoorbeeld resulteerde soortgelijke omstandigheden in een relatief laag aantal wespennesten. In 2018 daarentegen leidde een “perfect storm” van gunstige factoren tot een recordaantal wespennesten.

De weersomstandigheden tijdens het voorjaar van 2024 zullen bepalen of we een matig of druk wespenseizoen tegemoet gaan. Het is belangrijk om proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen om wespenoverlast te voorkomen.

Extra informatie:

De website Meldpunt Ongedierte biedt uitgebreide informatie over wespensoorten, bestrijdingsmethoden en preventieve maatregelen. Lees het gehele artikel hier:

https://www.meldpuntongedierte.nl/wespen/wespenoverlast-2024

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws