Vraag nog vóór 2021 het energielabel aan
Bij het verkopen van je huis is het hebben van een energielabel verplicht. Per 2021 gaat er iets veranderen, waardoor een energielabel aanvragen duurder wordt.
Vanaf 1 januari wordt het huidige energielabel vervangen door het meer uitgebreide energielabel. Nieuw is dat je na 1 januari een energieadviseur krijgt voor het beoordelen van de energiezuinigheid van je huis. Een deskundige op het gebied van het verduurzamen kan je helpen met het energiezuiniger maken van je huis, maar er kleeft wel een groot nadeel aan. De kosten voor het energielabel schieten namelijk omhoog per 2021. Vraag dit jaar dus nog het energielabel van je huis aan.
Door het plaatsen van zonnepanelen of HR-glas kun je het energielabel verbeteren. ​
Wat houdt het energielabel in?
In 2015 is het energielabel geïntroduceerd. Huiseigenaren hebben toen een voorlopig energielabel ontvangen. In het voorlopig energielabel is de energiezuinigheid van jouw huis ingeschat. De waardering loopt van A tot G. De meest energiezuinige huizen hebben een label A en de minst zuinige huizen komen uit op een label G. Bij de introductie zijn de labels ingeschat aan de hand van het bouwjaar. Bij het aanvragen van het definitieve energielabel worden er vragen over het huis gesteld om te komen tot een nauwkeurige beoordeling. Door het plaatsen van zonnepanelen of HR-glas kun je het energielabel verbeteren. Voor de meeste huizen is het energielabel verplicht. Op de website van de Rijksoverheid lees je wat de uitzonderingen zijn.
Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari?
Voor het verkrijgen van een energielabel maak je in het nieuwe jaar een afspraak met een energieadviseur. De adviseur gaat beoordelen hoe het gesteld is met de duurzaamheid van je huis. De deskundige kijkt hierbij bijvoorbeeld naar:
- Of de woning goed geïsoleerd is
- De afmeting van het huis
- De cv-ketel, zonnepanelen en andere installaties die mede de duurzaamheid van jouw huis bepalen
- Hoeveel energie je verbruikt
- Hoe is het gesteld met de ventilatie van de woning?
In 1 tot 2 uur gaat de energieadviseur inschatten welk energielabel op jouw huis geplakt moet worden. Hierdoor zullen de toegekende labels nauwkeuriger worden.
De kosten van het energielabel zullen flink stijgen
Vóór 1 januari heb je het energielabel van je huis voor 7,50 euro. Vanaf 2021 variëren de kosten tussen gemiddeld 100 euro tot zelfs 190 euro. Je kunt dus tot 25 keer goedkoper uit zijn als je in 2020 nog het energielabel aanvraagt. Uiteraard kun je wel baat hebben bij een bezoekje van een energieadviseur. Maar als het je alleen maar om het energielabel gaat, kun je beter niet afwachten.
Waarom is een zo goed mogelijk energielabel belangrijk?
Huizenkopers kopen liever een huis met een energielabel A dan met een label D. Doordat er steeds meer de nadruk komt op duurzaamheid en zo weinig mogelijk energie verbruiken, kan het energielabel in de toekomst nog belangrijker worden.
Meer weten of een persoonlijk advies ?
Contact
0226-312743
kantoor@kramerverzekeringen.nl
Keizelbos 1Â
1721 PJ Broek op Langedijk