Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Weerman Gerrit Hiemstra ontvangt Machiavelliprijs 2021

door | 4 januari 2022 | Laatste nieuws

De Machiavelliprijs 2021 is toegekend aan Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerman bij de NOS. Dat heeft het bestuur van Stichting Machiavelli vandaag bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Hiemstra krijgt de prijs, omdat hij “klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek”, aldus het juryrapport. “Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis.”

Onbedoeld is Hiemstra uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging. In klare taal kruist hij de degens met klimaatsceptici uit binnen- en buitenland. Met veel geduld dient hij mensen van repliek die op zijn berichten reageren. Rustig, maar ook gedreven blijft Hiemstra uitleggen wat het probleem is en wat de oorzaken zijn. In begrijpelijke taal blijft hij benaderbaar en bereikt hij een breed publiek”, zo vervolgt het juryrapport.

De prijs wordt op woensdag 9 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 33ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking kan vanaf 17.00 uur live worden gevolgd via NPO Politiek en hier op onze website. Vanwege de coronasituatie is de uitreiking dit jaar niet toegankelijk voor publiek.

Eerdere prijswinnaars waren o.a. Marion Koopmans en Diederik Gommers, Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, Hugo Borst en Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws