Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Wijk- en buurtindeling voor Dijk en Waard vastgesteld

door | 11 februari 2022 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard, Langedijk

Alle gemeenten in Nederland bestaan uit één of meer woonplaatsen, woonplaatsen bestaan uit wijken en wijken bestaan eventueel uit buurten. De nieuwe gemeente Dijk en Waard is sinds 1 januari van dit jaar een feit. De fusie tot de nieuwe gemeente is aanleiding geweest om de wijk- en buurtindeling onder de loep te nemen. De wijk- en buurtindelingen zijn officieel vastgesteld door Burgemeester en wethouders.

Indeling

De oude gemeenten Heerhugowaard en Langedijk kenden ook al een wijk- en buurtindeling. De fusie is aanleiding geweest om nog eens kritisch naar de wijk- en buurtindeling te kijken en om enkele wijzigingen door te voeren. De bestaande indelingen zijn niet geheel overgenomen voor de indeling van Dijk en Waard. De wijk- en buurtindeling is een administratieve indeling. De wijziging heeft geen gevolgen voor indelingen die de gemeente gebruikt voor bijvoorbeeld afvalinzameling.

De wijk- en buurtindeling wordt gebruikt voor onderzoek, beleidsontwikkeling en om statistische informatie te presenteren. Deze informatie wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld planbureaus, makelaars, journalisten, onderzoeksinstituten en studenten. Ook inwoners en bedrijven die geïnteresseerd zijn in informatie over hun wijk of andere wijken binnen de gemeente kunnen deze cijfers raadplegen.

Dijk en Waard in cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie en het vaststellen van de Wijk- en Buurtindeling (WBI). Het CBS presenteert op veel niveaus cijfers. Naast landelijke, provinciale, gemeentelijke en andere regionale indelingen geven zij ook wijk- en buurtcijfers via  opendata.cbs.nl/statline  en via cbsinuwbuurt.nl  .

Speciaal voor onze eigen gemeente is de website dijkenwaard.incijfers.nl  . Op deze website vindt u veel cijfers van Dijk en Waard op gemeente-, wijk- en buurtniveau. Dat zijn nu nog de samengevoegde cijfers van Langedijk en Heerhugowaard volgens de oude wijk- en buurtindelingen. Zodra cijfers over 2022 beschikbaar zijn, worden deze volgens de nieuwe indeling gepresenteerd.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws