Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Woningen bouwen: kan het sneller?

door | 14 april 2021 | Gemeentenieuws, Heerhugowaard

Er zijn veel nieuwe woningen nodig. Ook Heerhugowaard streeft ernaar om voor iedereen een passende woning te bouwen en waar dat kan bouwprojecten te versnellen. Om ervaring op te doen met die versnelling, doet de gemeente Heerhugowaard samen met woningcorporatie Woonwaard mee aan de pilot ‘Vergunning in 1 dag’. Een experiment om het vergunningstraject radicaal te versnellen.

Voor deze pilot worden twee projecten van Woonwaard ingezet, de Tuinfluiter en de Goudvink in De Draai. Daarbij wordt vooral gekeken of de realisatie van vergelijkbare modulaire woningbouw elders in het land nu in Heerhugowaard sneller kan leiden tot het verstrekken van een vergunning. Het gaat in eerste instantie om de tijdwinst die behaald kan worden in het ambtelijke traject van vergunning beoordeling. Op het proces van vooroverleg en wettelijke bezwaartermijnen wordt geen versnelling verwacht.

“Voor het versnellen van de vergunningsaanvraag is een aantal aspecten interessant: het object, de plek en het proces. Door te kiezen voor gestandaardiseerde kaders (afhankelijk van plek en product) waar we samen achter staan, geven we duidelijkheid aan bouwers en maken we snelheid.” Aldus wethouder Ruimtelijk Ordening, Annette Groot.

Samenwerking

Uitwisseling van kennis, ervaring en praktijklessen tussen de betrokken medewerkers binnen corporaties en gemeenten zijn een belangrijk onderdeel van het traject: indieners en vergunningverleners leren van elkaar en bouwen met elkaar aan versnelling en voorspelbaarheid van het proces. Naast Heerhugowaard en Woonwaard doen ook de gemeenten Hoorn, Purmerend en Zaanstad mee, evenals de woningcorporaties Parteon en Intermaris. Vanuit het Expertteam Woningbouw BZK en de Provincie Noord-Holland wordt ondersteuning geboden.

Partnerbijdragen

DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...
Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...

Meer nieuws