Dijk en waard nieuws

Het laatste nieuws uit gemeente Dijk en Waard en regio

Zwerfafval. Niet normaal.

door | 2 september 2020 | Heerhugowaard, Langedijk, Nieuws

Wie buiten om zich heen kijkt, ziet zwerfafval liggen. En sinds Corona is de hoeveelheid zwerfafval toegenomen. Je zou het bijna normaal gaan vinden. Om dat beeld te kantelen en om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van zwerfafval, starten de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard vanaf 1 september een campagne tegen zwerfafval met de titel ‘Zwerfafval. Niet normaal’. De campagne confronteert inwoners met het gemak waarmee afval op de grond gegooid wordt en legt uit wat de gevolgen hiervan zijn. Want dat ene flesje, blikje, stukje kauwgom of patatbakje is zeer schadelijk voor planten, dieren, milieu en kan zelfs in de voedselketen terecht komen.

De campagne wordt via social media, zoals Facebook en Instagram, gevoerd en wordt ondersteund met speciale doelgroep campagnes gericht op bezoekers van winkels en horeca, medewerkers van bedrijven en leden van sportverenigingen.

Wethouders Nils Langedijk en Annette Groot: “Zwerfafval is niet normaal”
Wethouders Nils Langedijk van de gemeente Langedijk en Annette Groot van de gemeente Heerhugowaard zijn blij met deze campagne.

“Sinds kort wordt het zwerfafval in onze gemeenten gemeten en hieruit blijkt dat Langedijk en Heerhugowaard het helemaal niet slecht doen. Toch blijft er altijd ruimte voor verbetering. Door met deze campagne te laten zien wat de gevolgen van zwerfafval zijn, willen we onze inwoners bewuster maken van hun gedrag en daarmee gedragsverandering realiseren. De campagne ‘Zwerfafval. Niet normaal’ houdt mensen een spiegel voor, confronteert ze met hun excuus om toch afval op de grond te gooien en de gevolgen daarvan. Er zijn ook diverse plekken, we noemen dat hotspots, waar relatief veel zwerfafval ligt. Dat zijn bepaalde plekken in woonwijken, de entree van winkels en horeca, op bedrijfsterreinen en buiten de poort van sportverenigingen. We gaan dan ook extra inzetten op die hotspots en hopen daarmee bij de metingen aan het einde van dit jaar verbeteringen te zien”.

Van patatbakje tot kauwgom
De campagne ‘Zwerfafval. Niet normaal’ omvat tal van vormen van zwerfafval. Want veel mensen weten niet dat kauwgom aardolie bevat en wel zo’n 20 jaar in het milieu schade aanricht, er in een bananenschil cellulose zit dat er minimaal een jaar over doet om te verteren, chipsverpakkingen vaak een metalen laagje aan de binnenkant hebben, één peuk maar liefst 8 liter grondwater vergiftigt, patatbakjes van polystyreen tot tientallen jaren in het milieu kunnen blijven en blik zelfs in de voedselketen terecht kan komen. Voor hotspots zoals winkels, horeca, bedrijven en sportverenigingen is er een speciale toolkit met campagnematerialen. De campagne wordt gelijktijdig gevoerd door de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk, Koggenland en Opmeer, waardoor er een regionale vuist tegen zwerfafval wordt gemaakt. De campagne is 1 september gestart en is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval.

Partnerbijdragen

Wil jij werken als Hairstylist bij de meest toonaangevende kappersketen van Nederland? Now is your chance! Bij Cosmo Hairstyling it’s all about hair. Wij zijn...
DALI woningstoffering zoekt een: leerling stoffeerder(s) Bij verschillende opdrachtgevers liggen uitdagende projecten op je te wachten. Samen met je directe collega’s ben je verantwoordelijk voor...

Meer nieuws