Elk pakket van Stichting Babyspullen een onbetaalbaar cadeau
In de loods van Stichting Babyspullen aan het Nijverheidsplein in Heerhugowaard staan, overal waar je kijkt, kratten, containers en zakken vol babyspullen, voornamelijk kleertjes. “En dan moet de bus straks nog komen met een nieuwe lading ingezamelde spullen”, lacht Karin, een van de betrokken vrijwilligers van Babyspullen.
Vrijwilligers
Zo’n 100 vrijwilligers, waarvan er dagelijks 15 in de weer zijn, maken elke week 125 pakketten klaar voor gezinnen waar net een baby is geboren of die in verwachting zijn van een nieuwe wereldburger. De pakketten gaan naar die gezinnen die het financieel moeilijk hebben en vaak maar net de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. De kille cijfers: 1 op de 13 kinderen
in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn maar liefst 35 baby’s per dag.
Elk pakket een onbetaalbaar cadeau
“Dan is een pakket van ons letterlijk een onbetaalbaar cadeau. Bij elk pakket die ik inpak denk ik: wat zullen de mensen hier blij mee zijn! Naast kleding en basisbehoeften is er in elke doos ook ruimte voor een knuffeltje, speeltje of voorleesboekje, dat vinden wij heel belangrijk”, legt Karin uit, terwijl ze een knuffelbeer in haar handen houdt en met zorg in een van de pakketten legt. “Bovenop, zodat de ontvanger die meteen ziet bij het uitpakken.”
Verder moet alles schoon en heel zijn en zijn basisitems als een kruik, een deken, luiers en een drinkfles altijd standaard aanwezig. Alle artikelen zijn duidelijk beschreven want elke doos moet dezelfde basisuitrusting hebben.
Er zijn twee pakketten. Het eerste babystartpakket bestaat uit circa 100 items met kleding in de maten 50 t/m 68 (meerdere items per maat), bed- en badtextiel en diverse verzorgingsproducten. Het tweede babystartpakket bestaat uit circa 100-125 items kleding in de maten 74 t/m 92 (meerdere items per maat) en diverse verzorgingsproducten.
Elk kind heeft recht op een eerlijke start
“Elk kind heeft recht op een eerlijke start, dat is ons motto”, voegt operationeel manager Darja Postma toe. “De insteek van de Stichting Babyspullen is dat door het bieden van een babystartpakket niet alleen de baby’s goed gekleed en goed verzorgd zijn, maar juist ook dat de ouders, veelal alleenstaande moeders, daardoor minder stress ervaren en meer zelfvertrouwen uitstralen. De kwaliteitseisen die wij met elkaar aan de babystartpakketten stellen zijn hoog en gelukkig lukt het nog steeds om aan die standaard te voldoen.”
Stichting Babyspullen in 2012 opgericht
In 2012 startte Marjolijn Hermus in Heerhugowaard met Stichting Babyspullen. Hermus werd zelf jong onverwacht moeder. Dat betekende voor haar: stoppen met haar studie, andere woonruimte en een fulltimebaan zoeken. Op de website zegt zij hierover: ‘We kregen in die tijd veel spullen aangeboden van familie en vrienden’, vertelt Marjolijn. ‘Ik dacht bij mezelf: wat nu als je dat netwerk niet hebt? Inmiddels ben ik twee kindjes rijker en zat ik met heel veel babyspullen die ik graag aan anderen wilde geven. Zo is bij mij het idee voor deze stichting ontstaan.’
Verwijsbrief
De stichting is razendsnel gegroeid, van 300 dozen in 2012, worden nu jaarlijks zo’n 5000 gezinnen verblijd met een startpakket. Vrijwilligster Karin vertelt: ‘Onze bekendheid groeit vooral door mond-tot-mondreclame. We maken totaal geen promotie, maar we merken dat er grote behoefte is aan onze pakketten. Via huisartsenpraktijken, consultatiebureaus en verloskundigen worden ook steeds meer aankomende moeders gewezen op ons bestaan. Zij spelen een belangrijke rol omdat een startpakket niet zomaar is aan te vragen. Dit kan alleen met een verwijsbrief van instanties zoals de Voedselbank, GGD, vluchtelingenorganisaties of consultatiebureaus.”
Voldoening
Babyspullen draait voornamelijk met vrijwilligers. Gelukkig zijn er daar genoeg van en Karin haalt veel voldoening uit haar werk. “Naast dat het mooi en dankbaar werk is om deze pakketten te maken, is het ook een heel gezellig team. Toen ik arbeidsongeschikt raakte en in contact kwam met deze organisatie werd dit voor mij een hele fijne dagbesteding waar ik veel voldoening uit haal.” Op de bovenverdieping van het magazijn worden de kleertjes en spullen in de juiste vakken en kratten gelegd, waarna het inpakken van de dozen kan beginnen. Er zit een duidelijk systeem in. Op de benedenverdieping komen de ingezamelde goederen binnen en wordt een eerste slag gedaan in het selecteren. “Niet alle kleertjes zijn geschikt. Soms zijn de kleertjes vies of kapot of dusdanig verwassen of gedragen, dat wij ze niet kunnen gebruiken. Die gaan dan weer naar het textielverwerkingsbedrijf. Kleding die niet in de pakketten kan maar wel kan worden gedragen, gaat naar Oost Europa.” Dat maakt de stichting ook duurzaam en circulair.
Cheque gemeente Dijk en Waard
De stichting is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk netwerk. Dat betekent ook dat er steeds meer ruimte nodig is om alle ingezamelde goederen te verzamelen en te distribueren. Ook is er grote behoefte aan een extra bestelbus om langs te gaan bij de veel inzamelpunten. “Wij zijn altijd op zoek naar sponsors die ons hierbij kunnen helpen. Niet alleen met geld maar ook met spullen, leveranciers van babyverzorgingsartikelen bijvoorbeeld, of fabrikanten. De cheque van 4400 euro die de stichting woensdag 7 februari ontving uit handen van wethouder John Does, kwam dan ook erg goed van pas. De schenking van dit prachtige bedrag is het resultaat van vrijgevige donaties van medewerkers van gemeente Dijk en Waard. Zij konden er namelijk voor kiezen om geen kerstpakket te ontvangen maar de waarde van dit pakket te doneren aan Stichting Babyspullen. “Met dat geld konden we spullen aanschaffen waar een tekort aan is, zoals hydrofiele doeken of producten die je niet tweedehands kunt gebruiken zoals verzorgingsproducten. Heel fijn!”
Meer informatie over de stichting en verzamelpunten is te vinden op www.StichtingBabyspullen.nl